Globālajā sēklu glabātuvē Arktikā sākotnēji Latvija plāno noglabāt 180 sēklu paraugu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Globālā sēklu glabātuve Arktikā
Globālā sēklu glabātuve Arktikā Foto: SIPA/Scanpix

Globālajā sēklu glabātuvē Arktikā sākotnēji Latvija plāno ievietot 180 sēklu paraugu, pastāstīja Zemkopības ministrijā (ZM).

"Latvija šobrīd sākotnējā stadijā plāno Globālajā sēklu glabātuvē ievietot 180 sēklu paraugu.

Galvenokārt tie būs graudaugu, linu, pākšaugu un daudzgadīgo zālaugu sugu sēklu paraugi," informēja ministrijā.

Ministrijā piebilda, ka patlaban notiek pēdējo juridisko nianšu saskaņošana un, domājams, tuvāko nedēļu laikā līgums būs gatavs parakstīšanai.

Savukārt, komentējot, kādas Latvijai būs sēklu paraugu uzglabāšanas izmaksas, ZM norādīja, ka par glabāšanu izmaksu nebūs, taču izmaksas būs par sēklu paraugu nogādāšanu Oslo.

Jau vēstīts, ka līgumu ar Svalbāras sēklu glabātuvi par sēklu paraugu izvietošanu Globālajā sēklu glabātuvē Arktikā parakstīs Latvijas Valsts mežzinātnes institūta (LVMI) "Silava" direktors Jurģis Jansons, jo LVMI "Silava" atrodas Latvijas kultūraugu gēnu banka.

Sēklu paraugus Globālajā sēklu glabātuvē Arktikā nepieciešams izvietot, lai būtu drošība par to, ka valsts vērtīgākie sēklu paraugi neizzudīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu