Prāta dīvas: algoritmu pavēlniece un pirmā sieviete programmētāja Ada Lavleisa

Gerda Pulkstene
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay, Scanpix

"Egoiste" sāk jaunu rubriku "Prāta dīvas", kurā aplūkosim prāta, inteliģences un talanta dīvas. Šoreiz glīta sejiņa un perfekts augums nebūs trumpji, ar ko dāma var iekarot leģendas titulu. Pirmā lēdija - matemātiķe rokoko brunčos Ada Lavleisa.

Britu matemātiķe Ada Lavleisa (īstajā vārdā Auguste Ada Kinga) piedzima 1815. gada 10. decembrī Londonā.  

Lavleisa pasaulē pazīstama kā spožs matemātiskais prāts, kas tajos laikos īpaši sievietēm nebija nedz pieņemts, nedz arī trenēts. Tas bija ielikts viņai šūpulī. 

Tomēr, kā zinām, nav panākumu bez centības un smaga darba. Iespējams, meitenes spožo prātu nopulēt palīdzēja viņas mīlošā māte  Anabella Milbanka Bairona, kura sekmēja mazās matemātiķes interesi par skaitļiem un loģiku. 

Foto: SWNS/ScanPix

Adu privāti apmācīja dažādi pasniedzēji, vēlāk viņa mācījusies pati, padziļinātajā apmācībā palīdzēja Londonas Universitātes matemātikas profesors Augusts de Morgans.

Dzirdēti pat īpaši nežēlīgi nostāsti, kā meitenei lika ilgi gulēt nekustīgai, lai izkoptu disciplīnu un paškontroli. 

Pusaudzes gados matemātikas talanta dēļ viņa iedraudzējās ar citu matemātiķi — Čārlzu Bebidžu, ar ko arī kopā strādājusi. Kā zināms, Bebidžs tiek uzskatīts par "datoru tēvu", jo ir izgudrojis pirmo mehānisko datoru.

Lavleisa galvenokārt arī ir pazīstama ar darbu pie Čārlza Bebidža analītiskās mašīnas. Viņa tiek uzskatīta par pasaulē pirmo programmētāju.

Foto: SWNS/ScanPix

No 1842. līdz 1843. gadam Ada iztulkojusi itāļu militārā inženiera Luidži Menabrejas rakstu "Notions sur la machine analytique de Charles Babbage" (1842; "Čārlza Bebidža analītiskās mašīnas elementi"), ko papildināja ar savām piezīmēm.

Šajās piezīmēs ir informācija, ko daudzi uzskata par pasaulē pirmo datorprogrammu — algoritmu, ko ir paredzēts apstrādāt ar mašīnu. Aprakstīja, kā Bebidža analītiskā mašīna varētu tikt programmēta, lai aprēķinātu Bernulli skaitļus.

Lavleisa uzskatīja, ka datori būtu spējīgi veikt vairāk uzdevumu, ne tikai vienkāršus aprēķinus. Un te dzima algoritmi!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Professor Buzzkill (@professorbuzzkill) on

Algoritms ir ļoti precīzs un skaidrs paskaidrojums, kā ir jārīkojas (piemēram, lai sasniegtu kādu mērķi vai atrisinātu kādu problēmu. Tā ir komanda arī datoram. 

Adas tēvs ir angļu dzejnieks Bairons, taču viņš pameta Lielbritāniju, kad Ada bija četrus mēnešus veca. Tomēr arī no Bairona Adai ir šis tas mantojies - viņas talants tēlaini rakstīt.

Kaut gan Ada no dzīves šķīrās samērā jauna - 36 gadu vecumā, viņa aiz sevis atstāja ļoti daudz veiktu atklājumu datorzinātnē. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WeekendCodeKids (@weekendcode) on

Latvijas Universitātes Datorikas fakultātē katru gadu tiek pasniegta Adas Lavleisas stipendija labākajai studentei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu