Priekšlikums piešķirt braukšanas atlaidi BKUS māsām raisa spraigas diskusijas (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

​Trešdien Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejā starp deputātiem un iestāžu pārstāvjiem spraigas diskusijas raisīja priekšlikums piešķirt braukšanas atlaides sabiedriskajā transportā tikai Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) māsām un māsu palīgiem, galu galā gan komitejai atbalstot šo ieceri un solot laika gaitā risināt šo jautājumu arī pārējo slimnīcu kontekstā.

Tāpat deputāti atbalstīja braukšanas maksas atlaižu piešķiršanu Rīgas bāriņtiesas darbiniekiem.

Kā klātesošos informēja Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāvji, BKUS vērsies pie departamenta ar lūgumu izvērtēt iespēju piešķirt atlaides sociāli mazāk aizsargātajiem iestādes darbiniekiem - medicīnas māsām un māsu palīgiem.

Tieši tāpat arī Rīgas bāriņtiesas darbinieki lūguši izskatīt iespēju piešķirt viņiem braukšanas abonementu atlaides, jo liela daļa darba pienākumi ir jāveic tieši ārpus biroja telpām.

"Pērn mūsu darbinieki veikuši 2600 tiesu apmeklējumus, vairāk nekā 5000 apmeklējumus dzīvesvietās, gandrīz 1000 reizes devušies uz dažādiem pasākumiem, darba grupām un semināriem. Tas viss notiek ārpus biroja telpām un lielākoties izmantots tiek sabiedriskais transports," sacīja klātesošā bāriņtiesas pārstāve.

Tāpat tika norādīts, ka atvieglojumi varētu sekmēt darbinieku sociālo atbalstu, jo kvalificētu darbinieku noturēšana bāriņtiesā ir izaicinājums zemā atalgojuma dēļ.

Diskusijas par to, kādēļ atlaides piemērot tikai BKUS medicīnas māsām, nevis visu Rīgā esošo valsts slimnīcu darbiniekiem, izvērtās teju divu stundu garumā.

Vairāki opozīcijas deputāti uzdeva jautājumu, ar ko BKUS medicīnas māsas atšķiras no, piemēram, Gaiļezera slimnīcas personāla un kādēļ otro devums tiekot novērtēts mazāk. Labklājības un arī Satiksmes departamenta pārstāvji norādīja, ka BKUS ir vienīgā slimnīca, kas specializējas bērnu aprūpē, tomēr pēc būtības uz šo jautājumu atbildēt nespēja, vien norādīja, ka tas esot deputātu lēmums.

Vēl deputāti vērsa uzmanību uz to, ka šādā veidā tiek īstenota "atšķirīgas attieksmes aizlieguma pārkāpšana", kas saskaņā ar Darba likumu nav pieļaujama. Satiksmes departamenta pārstāvji gan norādīja, ka šādu pārkāpumu izstrādātajos grozījumos nesaskata.

Tāpat opozicionārus bažīgus darīja tas, ka lēmumprojekta anotācijā nav aprēķinu par to, cik daudz Rīgas budžets varētu zaudēt, atlaides piešķirot. Ierēdņi sacīja, ka šādu aprēķinu nav, jo nav zināms, cik daudz darbinieku šo iespēju izmantos un jebkura ierakstītā summa "būtu neprecīza informācija."

Labklājības departamenta pārstāve gan zināja teikt, ka BKUS slimnīcā ir 485 medicīnas māsas un 248 māsu palīgi, kuri atbilst izvirzītajiem kritērijiem. Bāriņtiesā šādas amata vietas ir 106.

Debašu sadaļā koalīcija gan opozīcijas pārmetumus centās atspēkot, sakot, ka laika gaitā situācija tiks atrisināta arī ar pārējām slimnīcām.

Deputāti Vilnis Ķirsis (V) un Juris Pūce (LA) priekšlikumos rosināja balsot un atlaides piešķirt visu to valsts slimnīcu darbiniekiem, kuras atrodas Rīgas administratīvajā teritorijā, taču piedāvājumi tika noraidīti.

Kopumā lēmums par atlaižu piešķiršanu tika vienbalsīgi atbalstīts.

Braukšanas maksas atvieglojumu plānots noteikt 28 eiro apmērā no abonementa biļetes cenas visām mēneša darba dienām visos tramvaju, trolejbusu vai autobusu maršrutos. Tas nozīmē, ka šādas biļetes cena biļetes cena būs 12 eiro, jo pilna šī abonementa cena mēnesim ir 40 eiro.

Atlaides tiks piešķirtas tām medicīnas māsām un tiem māsu palīgiem, kuru nedēļas darba laiks ir vismaz 20 stundas. Tāpat tie pienāksies tām Rīgas bāriņtiesas amatpersonām un tiem darbiniekiem, kuriem tiešo darba pienākumu pildīšanai nepieciešama regulāra pārvietošanās Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, lai nodrošinātu bērna vai aizgādnībā esošās personas tiesību un tiesisko interešu aizsardzību, un kuriem noteikts normālais darba laiks.

Galējo lēmumu par atlaižu piemērošanu vēl pieņems Rīgas dome.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu