Kompensējamo zāļu sarakstā iekļauj pieprasītu medikamentu melanomas ārstēšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Publicitātes foto

Kompensējamo zāļu saraktā ir iekļauts melanomas ārstēšanai nepieciešamais medikaments "Keytruda", par kura kompensēšanu sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" iedzīvotāji savāca 10 000 parakstus, aģentūru LETA informēja Nacionālajā veselības dienestā.

Patlaban noslēgušās sarunas ar zāļu ražotāju, un no šodienas Kompensējamo zāļu saraktā ir iekļauts medikaments "Keytruda", tādējādi arī otrai melanomas - bez BRAF mutācijas - pacientu grupai ir pieejamas zāles.

Savukārt zāles melanomai ar pierādītu BRAF mutāciju zāļu iegādes kompensācijas sistēmas ietvaros pacientiem jau ir pieejamas.

Kā norādīja NVD, ārstu konsilijs novērtēs katra pacienta atbilstību terapijai ar minēto medikamentu. Pacientu skaits medikamenta saņemšanai nav ierobežots, tas būs pieejams visiem pacientiem, kuriem tas nepieciešams.

Jaunā medikamenta kompensācija, tāpat kā citu šogad Kompensējamo zāļu sarakstā iekļautu jauno medikamentu dažādu onkoloģisku slimību ārstēšanai, ir iespējama, pateicoties papildus šogad piešķirtajiem budžeta līdzekļiem sešu miljonu eiro apmērā tieši onkoloģijas zālēm.

Kompensējamo zāļu saraksts šogad jau ticis papildinās ar jaunām zālēm gastroenteropātiskiem audzējiem, plaušu audzējam, zarnu audzējam, prostatas audzējam, krūts vēzim, olnīcu audzējam un limfoleikozēm.

NVD atgādina, ka zāles onkoloģisku slimību ārstēšanai tiek apmaksātas 100% apmērā, izņemot gadījumus, kad Kompensējamo zāļu sarastā ir iekļautas vairākas dažādu ražotāju līdzvērtīgas efektivitātes zāles. Tādos gadījumos no budžeta līdzekļiem tiek apmaksātas lētāko zāļu izmaksas.

Vienlaikus medikamenta "Keytruda" gadījumā zāļu izmaksas tiek segtas pilnīgi, pacienta līdzmaksājums ir tikai 0,71 eiro par recepti, informēja NVD.

Jau ziņots, ka augusta vidū sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti 10 0000 parakstu par melanomas slimniekiem nepieciešamā medikamenta "Keytruda" pieejamību Latvijā.

Parakstu vākšana tika sākta pagājušā gada aprīlī. Kā iniciatīvas pieteicēja norādīta Tatjana Bičika. Viņa skaidroja, ka būtu nepieciešams panākt, lai medikaments "Keytruda 50 mg" (Pembrolizumabum) būtu pieejams Latvijas iedzīvotājiem. Bičika pauda, ka ar melanomu katru gadu Latvijā saslimst ap 200 cilvēku, bet "Rigvir" palīdzot tikai daļai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu