Polijas prezidents nosauc Eiropas Savienību par "iedomātu, maznozīmīgu kopienu"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Polijas prezidents Andžejs Duda Eiropas Savienību (ES) nodēvējis par "iedomātu kopienu", kas poļiem ir maznozīmīga, ar šiem spriedumiem trešdien izsaucot oponentu nopēlumu.

"Kad mēs būsim atrisinājuši savas lietas, mēs atrisināsim Eiropas lietas," runā otrdien sacīja Duda. "Pagaidām lai viņi liek mūs mierā un ļauj mums salabot Poliju, jo tas mums ir vissvarīgākais."

Dudas teiktais Polijā izraisījis spēcīgu reakciju, un daži komentētāji pauduši bažas, ka Polijas vadība var nostādīt valsti uz ES pamešanas ceļa.

Lielākās opozīcijas partijas "Pilsoniskās platforma" (PO) līderis Gžegožs Shetina sacīja, ka Duda nesaprot, kādu "kaitējumu Polijas tēlam un reputācijai rada šādi vārdi".

Nelielās lauksaimnieku intereses aizstāvošās Tautas partijas līderis Vladislavs Kosiņaks-Kamišs pārmeta Dudam, kurš ir praktizējošs katolis, ka viņš neciena nelaiķa pāvesta Jāņa Pāvila II mācības, kurš esot iestājies par Polijas dalību ES.

Runājot Ležajskā, Polijas dienvidaustrumos, Duda kritizēja Eiropu, ka tā pēc Otrā pasaules kara pametusi Poliju PSRS kontrolē.

Vissvarīgākais ir tas, ka poļiem ir "tiesības šeit valdīt un izlemt, kādai Polijai mums ir jābūt", sacīja prezidents.

Polijas konservatīvās valdošās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) preses sekretāre noraidīja pieņēmumus, ka partija censtos panākt Polijas aiziešanu no ES.

"Mēs esam ES daļa, mēs esam ES, un to absolūti nekas nemaina," uzsvēra Beāta Mazureka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu