Ziemeļīrijas partijām domstarpības par toriju eiroskeptiķu Īrijas robežas plānu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Niall Carson/AP

Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija (DUP) trešdien atbalstīja britu eiroskeptiķu plānu par pēcbreksita Īrijas robežu, ar ko mests izaicinājums Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas priekšlikumiem, bet konkurējošā īru republikāņu partija "Sinn Fein" šo plānu nodēvējusi par "tīrāko fantāziju".

Lielbritānija, Eiropas Savienība (ES) un Īrija solījušas saglabāt atvērtu Ziemeļīrijas un Īrijas Republikas robežu pēc "Breksita", tomēr puses nav panākušas vienošanos par to, kā tas būtu sasniedzams.

Eiropas Izpētes grupa, kuru atbalstīja 60 konservatīvie likumdevēji eiroskeptiķi, trešdien ierosināja izvērst augsto tehnoloģiju monitoringu, izveidot "uzticamo tirgotāju" programmu uzņēmumiem, kā arī ieviest mobilās muitas patruļas, lai izvairītos no robežas kontrolpunktiem un citas "smagās" infrastruktūras.

DUP līderes vietnieks Naidžels Dods sacīja, ka priekšlikumu izteikšana ir "pozitīva un īstajā laikā notikusi procesa attīstība".

Dods ir viens no desmit DUP likumdevējiem Lielbritānijas parlamentā, kur viņi atbalsta Mejas mazākuma valdību svarīgākajos balsojumos.

"Pārāk ilgi daži izmantojuši robežas jautājumu un politisko procesu Ziemeļīrijā plašākā kontekstā, cenšoties pielāgot "Breksitu" savam domāšanas veidam vai arī atteikties no tā pavisam," viņš sacīja. "Tam jādara gals."

"Sinn Fein" likumdevējs Kriss Hazards sacīja, ka eiroskeptiķu plāni "nav nekas cits, kā galēji labējo breksiteru plosīšanās".

"Tās ir tīrākās fantāzijas, pat nemēģinot izklāstīt, kā tās realitātē varētu īstenot".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu