Čehija apsver vēstniecības Izraēlā pārcelšanu uz Jeruzalemi

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Čehijas prezidents Milošs Zemans.
Čehijas prezidents Milošs Zemans. Foto: Reuters/ScanPix

Čehija apsver savas vēstniecības Izraēlā pārcelšanu no Telavivas uz Jeruzalemi, ko šogad jau izdarīja ASV, trešdien paziņoja Čehijas prezidenta Miloša Zemana preses sekretārs.

Čehijas kultūras centra atvēršana Jeruzalemē, kas paredzēta novembrī, var tikt saprasta kā "pirmais solis" ceļā uz vēstniecības pārcelšanu, sacīja Zemana preses sekretārs.

Viņš gan piebilda, ka vēstniecības pārcelšana var notikt tikai "saskaņā ar starptautiskajām tiesībām".

Čehoslovākijas un pēc tam Čehijas vēstniecība ir bijusi Telavivā kopš 1949.gada, izņemot laika posmu no 1967. līdz 1990.gadam, kad Prāgas komunistu režīma laikā bija pārtrauktas diplomātiskās attiecības.

ASV, neraugoties uz palestīniešu sašutumu, maijā pārcēla savu vēstniecību no Telavivas uz Jeruzalemi.

Izraēla, kas uzskata Jeruzalemi par savu nedalāmo galvaspilsētu, 1967.gadā anektēja Austrumjeruzalemi. Palestīnieši cer, ka Austrumjeruzaleme kādreiz kļūs par viņu iecerētās valsts galvaspilsētu.

Čehija ir tuva Izraēlas sabiedrotā.

Zemans, kurš pazīstams ar proizraēlisku nostāju, ir nozīmīgākais vēstniecības pārcelšanas atbalstītājs. Ir gaidāms, ka viņš novembrī apmeklēs Izraēlu oficiālā vizītē.

Jebkuru lēmumu par vēstniecības pārcelšanu tomēr vispirms vajadzētu apstiprināt Čehijas valdībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu