Viesuļvētra "Florensa" vājinājusies, taču tā joprojām ir "katastrofa uz durvju sliekšņa"

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai arī viesuļvētra "Florensa" pirms pietuvošanās ASV vājinājusies un tikusi pazemināta līdz otrās kategorijas vētrai, ASV amatpersonas tik un tā brīdina par "katastrofu uz durvju sliekšņa", vēsta raidorganizācija BBC.

"Florensas" vēju ātrums palēninājies līdz 49 metriem sekundē. Viesuļvētras lēnā virzība varētu novest pie tā, ka vētra ASV piekrastē uzkavējies vairākas dienas, novedot pie lieliem plūdiem.

VIDEO: Viesuļvētra "Florensa" vājinājusies, taču tā joprojām ir "katastrofa uz durvju sliekšņa"

Ārkārtas stāvoklis izsludināts Ziemeļkarolīnas, Dienvidkarolīnas, Virdžīnijas, Mērilendas un Džodžijas štatos, kā arī Vašingtonā, Kolumbijas apgabalā. Teritorijās, kurās izsludināta trauksme, dzīvo aptuveni 10 miljoni cilvēku.

Foto: SCANPIX

Trešdienas naktī "Florensa" plosījās okeānā 455 kilometru attālumā no Ziemeļkarolīnas pilsētas Vilmingtonas.

Meteorologi pauž bažas, ka viesuļvētras izraisītie plūdi varētu skart arī Alabamas, Tenesī, Kentuki un Rietumvirdžīnijas štatus, kas atrodas tālāk no krasta.

"Laiks, lai sagatavotos, ir gandrīz beidzies," paziņoja Ziemeļkarolīnas gubernators Rojs Kūpers. "Katastrofa ir uz durvju sliekšņa, un tā nāks iekšā."

1,7 miljoniem cilvēku likts evakuēties no savām mājām Ziemeļkarolīnā, Dienvidkarolīnā un Virdžīnijā.

Foto: SCANPIX

Vēl 5,25 miljoni cilvēku dzīvo teritorijās, kur izsludināts viesuļvētras brīdinājums, bet 4,9 miljoni cilvēku atrodas vietās, kur spēkā ir brīdinājums par vētru.

"Tā būs viena no lielākajām viesuļvētrām, kas sasniegusi šo valsti," videoziņojumā teica ASV prezidents Donalds Tramps. "Cilvēku dzīvību aizsargāšana ir visaugstākā prioritāte."

Foto: SCANPIX

"Domājams, ka daļai Karolīnu piekrastes šī būs gadsimta vētra," norāda ASV Nacionālais meteoroloģijas dienests. "Un tas ir skaļš apgalvojums, ņemot vērā, ko esam pieredzējuši viesuļvētru "Daiena", "Hugo", "Frena", "Bonija", "Floids" un "Metjū" laikā."

Kompānija "CoreLogic" aplēsusi, ka "Florensa" varētu nest zaudējumus 170 miljardu dolāru apmērā un nodarīt bojājumus ap 759 000 ēku un uzņēmumu. Elektroenerģijas uzņēmumi brīdina, ka pēc vētras vēl vairākas nedēļas varētu turpināties elektroapgādes traucējumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu