Tramps paraksta rīkojumu par sankcijām saistībā ar jaukšanos ASV vēlēšanās

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien parakstījis izpildrīkojumu par sankciju piemērošanu ārvalstu valdībām, uzņēmumiem un personām, kas saskaņā ar izlūkdienestu informāciju jaukušās ASV vēlēšanās.

Kā pavēstīja administrācijas amatpersonas, izpildrīkojums nosaka iejaukšanās novērtēšanu, ziņošanu par to prezidentam un sodīšanu ar sankcijām.

Sankcijas varēs tikt piemērotas valdībām, atsevišķiem cilvēkiem vai veselām kompānijām par jaukšanos ASV vēlēšanās, izmantojot kiberuzbrukumus vai izplatot dezinformāciju medijos un internetā.

ASV novembrī gaidāmas Kongresa vidustermiņa vēlēšanas, un Trampa administrācija, tiesībsargājošās iestādes, izlūkdienesti un armija gatavojas aizsargāt tās no iespējamajiem uzbrukumiem un ārējo spēku iejaukšanās.

Prezidenta izpildrīkojums dod dienestiem 45 dienas laika pēc vēlēšanām izlemt, vai notikusi iejaukšanās un pēc tam vēl 45 dienas laika novērtēt, vai var tikt noteiktas sankcijas.

Kā iepriekš aģentūrai "Reuters" atklāja amatpersonas, no izpildrīkojuma sagatavošanas procesa ar nodomu izslēgts Kongress, jo administrācija vēlas apsteigt likumprojektu, kas par līdzīgiem jautājumiem tiek apsvērts Pārstāvju palātā un Senātā.

ASV likumdevēji ir nākuši klajā ar vairākiem ierosinājumiem, kas saistīti ar Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās 2016.gadā.

ASV īpašais prokurors Roberts Millers izmeklē Krievijas iejaukšanos ASV 2016.gada vēlēšanās, arī iespējamo Maskavas slepeno saziņu ar Trampa kampaņu.

Tramps noraida saziņu ar Maskavu un Millera izmeklēšanu dēvē par raganu medībām.

Tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu jūlijā Helsinkos, Tramps neveltīja viņam nekādu kritiku saistībā ar apsūdzībām par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās. Trampa nostāja izraisīja sašutuma vētru abu lielo ASV politisko partiju rindās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu