Par "Luminor Bank" stratēģisko investoru kļūs investīciju fonds "Blackstone"

Papildināts
LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Par Baltijas valstīs strādājošās "Luminor Bank" stratēģisko investoru kļūs investīciju fonds "Blackstone Group L.P" ("Blackstone"), ieguldot miljardu eiro, aģentūrai LETA pavēstīja bankā.

(Papildināta ziņa.)

Darījuma ietvaros "Blackstone" iegādāsies 60% "Luminor Bank" akciju un kļūs par vairākuma akciju īpašnieku līdzās bankas pašreizējiem akcionāriem "Nordea Bank" un "DNB Bank ASA", kuriem katram turpmāk piederēs pa 20% akciju. Vienlaikus "Blackstone" un "Nordea Bank" noslēguši papildu vienošanos par "Nordea" 20% akciju pārdošanu tuvāko gadu laikā.

Darījumu plānots slēgt 2019.gada pirmajā pusgadā pēc Eiropas Centrālās bankas un vietējo uzraudzības iestāžu apstiprinājumu saņemšanas.

"Luminor" grupas padomes priekšsēdētājs Nils Melngailis norādīja, ka "Blackstone" ir pasaulē vadošais partneris lielu uzņēmumu transformāciju un pārmaiņu vadībā.

Pēc viņa teiktā, "Blackstone" pievienošanās ļaus pakāpeniski nodrošināt bankas izaugsmi, kā arī ieviest ikdienas sadarbībā ar klientiem pasaules standartus un zināšanas, lai sasniegtu "Luminor" mērķi - kļūt par neatkarīgu finanšu pakalpojumu grupu Baltijas reģionā.

Tāpat Melngailis atzīmēja, ka šis darījums reprezentē būtisku ārvalstu tiešo investīciju ienākšanu reģionā. "Tas ir apliecinājums un spēcīgs signāls stabilai ekonomikas augšupejai un labvēlīgai investīciju videi Baltijas valstīs. Kā pēdējās desmitgades vērienīgākais privātā kapitāla darījums Baltijā "Blackstone" lēmums investēt "Luminor" apliecina mūsu izvēlēto stratēģisko virzienu. "Luminor" ilgtermiņa plāns ir kļūt par biržā reģistrētu uzņēmumu," viņš sacīja.

"Luminor" grupas vadītājs Erki Rāzuke (Erkki Raasuke) uzsvēra, ka arī turpmāk ikdienas klientu apkalpošanai un darbam pie servisa uzlabošanas banka pievērsīs ļoti lielu uzmanību, tostarp jaunais stratēģiskais investors laika gaitā sniegs daudz priekšrocību gan klientiem, gan visai "Luminor" komandai.

"Šajā reģionā nav neviena cita vietēja finanšu pakalpojumu sniedzēja ar neatkarīgu pārvaldību, kas apkalpotu klientus visās Baltijas valstīs. Mūsu sadarbība ar "Blackstone" turpmākajos gados stiprinās šo pozīciju un nodrošinās "Luminor" nepieciešamo kapitālu investīcijām, lai attīstītu digitālo piedāvājumu un paplašinātu esošo produktu un pakalpojumu piedāvājumu," viņš sacīja.

Rāzuke arī piebilda, ka "Blackstone" ir starptautiski atpazīstams ar īpaši talantīgu cilvēku piesaistīšanu, kuriem piemīt uz uzņēmējdarbību vērsta domāšana.

Tajā pašā laikā "Blackstone" vecākais izpilddirektors Nadims El Gabani (Nadim El Gabbani) norādīja ka šī ir aizraujoša iespēja investēt lieliskā uzņēmumā, kas darbojas pievilcīgā tirgū. "Mēs ticam, ka "Luminor" ir labi pozicionēts, lai kā patiesi neatkarīgs finanšu pakalpojumu sniedzējs turpinātu būt vadošs tirgus spēlētājs. Priecājamies par sadarbību ar "Nordea Bank" un DNB vadību un vēlamies strādāt kopā, lai veidotu spēcīgāku platformu tālākajai izaugsmei," viņš pauda.

"Nordea Bank" lēmums pārdot "Luminor" akcijas atbilst "Nordea Bank" ambīcijām vienkāršot un koncentrēt savas operācijas uz pamata Ziemeļvalstu tirgiem un tas notiek saskaņā ar citiem nesenajiem "Nordea" darījumiem, ieskaitot "Gjensidige Bank" iegādi Norvēģijā, teikts bankas paziņojumā.

"Pārdošana ir dabisks nākamais solis pēc "Luminor" izveides 2017.gadā, kad "Nordea Bank" un DNB izveidoja trešo lielāko banku reģionā un spēcīgu neatkarīgu banku. Ar šo darījumu mēs varam vēl vairāk koncentrēt mūsu uzmanību un centienus uz mūsu pamata Ziemeļvalstu tirgiem un tas ļauj mums pārdalīt kapitālu uz šiem Ziemeļvalstu tirgiem tuvākajos gados," sacīja "Nordea Bank" fizisko personu apkalpošanas nodaļas vadītājs Topi Manners.

Savukārt DNB finanšu direktore Kjerstina Brotena pavēstīja, ka "darījums ir labs gan "Luminor", gan pašreizējiem īpašniekiem. "Luminor" ir spēcīga pozīcija Baltijas tirgū un "Blackstone" būs solīds vairākuma īpašnieks "Luminor" ceļa nākamajā posmā. Mēs paliksim kā mazākuma īpašnieks "Luminor", jo mēs uzskatām, ka kompānija atrodas labā pozīcijā, lai radītu vērtības klientiem, darbiniekiem un akcionāriem. Bankai ir talantīgs personāls un plašas operācijas Baltijā".

"Blackstone" dibinātājs ir amerikāņu uzņēmējs un investors Stīvens Švarcmans. Viņa bagātība tiek lēsta 13,4 miljardu ASV dolāru apmērā. Žurnāla "Forbes" pasaules miljardieru sarakstā viņš ieņem 113.vietu. 2017.gadā no janvāra līdz augustam viņš vadīja ASV prezidenta Donalda Trampa Stratēģijas un politikas forumu.

"Blackstone" ir viens no pasaulē vadošajiem investīciju fondiem. Fonda pārvaldībā ir uzņēmumi ar aktīviem 439 miljardu ASV dolāru apmērā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka 2017.gada oktobra sākumā Baltijas valstīs darbu sāka "Nordea Bank" un DNB apvienotā banka "Luminor Bank". Latvijā apvienošanās procesā "Nordea Bank" Latvijas filiāle nodeva aktīvus "DNB Bankai", kura mainīja nosaukumu pret "Luminor Bank". Pēc aktīvu apmēra "Luminor Bank" šogad jūnija beigās bija otra lielākā banka Latvijā.

Šogad marta beigās tika parakstīts Latvijā, Lietuvā un Igaunijā strādājošo "Luminor Bank" apvienošanas līgums. Pārrobežu apvienošanās paredz, ka Latvijā un Lietuvā strādājošās "Luminor Bank" pievienos Igaunijas "Luminor Bank". Pēc apvienošanās Igaunijas "Luminor Bank" darbosies Latvijā un Lietuvā ar filiāļu starpniecību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu