Cik korekta ir ziņa, ka šodien Latvijas iedzīvotāji ir dziļākā verdzībā nekā dzimtbūšanas laikā? (14)

Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: faktiem.lv

Lai ierobežotu viltus un nekvalitatīvu ziņu izplatību internetā, svarīgi mācēt (un mācīties!) tās atpazīt. Šim nolūkam Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" izveidojis spēli www.faktiem.lv, kur ikviens var ziņot par maldinošiem internetā publicētiem rakstiem un piedalīties to izvērtēšanā.

Šonedēļ dalībnieki un eksperti vērtēja, vai labai žurnālistikas praksei atbilst portālā “lat.mixnews.lv” publicētais raksts, kurā “Memory Water” vadītājs Jānis Pļaviņš apgalvo, ka nodokļu sloga dēļ Latvijas iedzīvotāji šodien ir dziļākā verdzībā nekā dzimtbūšanas laikos.

"Faktiem.lv" rakstu izvērtējuši 22 lietotāji, un, viņuprāt, rakstā ir būtiskas novirzes no reāliem datiem un tā retorika ir pārspīlēta.

Maģiskie skaitļi

"4facts" lietotāji rakstu atzinuši par problemātisku galvenokārt tā emocionālās valodas, informācijas avotu un pretējās puses viedokļa trūkuma dēļ. Kopumā piekrītot ziņā paustajai tēzei, ka darbaspēka nodokļu slogs Latvijā ir augsts, lietotāji konkrētajā rakstā saredz nopietnas loģikas kļūdas un aplamības matemātiskajos aprēķinos. Līdz ar to arī galvenais “Memory Water” vadītāja apgalvojums, ka Latvijā no vienas mēnešalgas 80% maksājam nodokļos, ir aplams, platformā komentējusi žurnāliste un "4Facts" projekta vadītāja Aija Krūtaine.

"Ja darba ņēmēja alga "uz papīra" ir 1000 eiro, tad 2018. gadā viņš "uz rokas" Latvijā saņem 712 eiro (bez citiem atvieglojumiem), nevis 550 eiro, kā tiek apgalvots," norādījusi Aija Krūtaine.

Vairāki lietotāji arī norāda uz to, ka rakstā netiek uzskaitīti ieguvumi, ko valsts nodrošina par cilvēku samaksātajiem nodokļiem - bezmaksas izglītību, pensijas, drošību, un citus.

“Nekur nav pieminēts, ka principā nodokļi tiek izmantoti kopējam labumam (sabiedriskie pakalpojumi, infrastruktūra, valsts drošība), savukārt VSAOI pēc būtības ir apdrošināšanas maksājums, nevis nodoklis. Atsaucei uz emigrāciju nav loģiska sakara ar raksta saturu, jo emigrācijas valstīs (UK, DE, Skandināvijā) nodokļi ir vēl augstāki,” 4facts lietotāja Dana Pudane norāda uz populistisko un neloģisko raksta retoriku.

Ja ieintriģējām tevi, dodies uz faktiem.lv un pārbaudi citus rakstus, piemēram, par to, vai koalīcijas padome kontrolē Latviju.  .

Foto: faktiem.lv
Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu