Dienvidāfrikas alā atrasts senākais zīmējums pasaulē (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Pētnieki paziņojuši, ka kādā Dienvidāfrikas alā ir atrasts senākais alu zīmējums pasaules vēsturē.

Zīmējums, ko veido vienkāršs sarkanu līniju raksts, tika atrasts uz 73 tūkstošus gadu sena ieža gabala, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”.

Izmantojot mikroskopisko un ķīmisko analīzi, starptautiska zinātnieku komanda noskaidroja, ka šis raksts ir zīmēts apzināti, izmantojot primitīvu “krītiņu”, kas izgatavots no sarkanā okera. Tā noasinātais gals, visticamāk, bija vienu līdz trīs milimetru diametrā, secināts  eksperimentā, kurā zinātnieki centās šo krītiņu radīt mākslīgi.

Līnijas, kas veido rakstu, spēji noraujas, kas liecina par to, ka raksts ir daļa no lielāka un sarežģītāka zīmējuma.

Pētnieki skaidro, ka šis ir senākais zināmais cilvēka zīmējums. Tas parāda Homo sapiens spēju, izmantojot dažādas tehnikas, radīt grafiskus darbus.

Netālu no Keiptaunas esošajā alā izrakumi sākās jau 1991. gadā, un kopš tā laika tur atrasti dažādi vēstures artefakti, piemēram, kreļļu lodītes, okera gabali un dažādi darbarīki.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu