"RIXC" festivāla kurators: Novērošanas tehnoloģiju attīstības tēma ir nozīmīga ikvienam

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raitis Šmits
Raitis Šmits Foto: LETA

Dažādas 20. gadsimta 90. gados izdomātās distopijas par novērošanas tehnoloģiju attīstību šodien kļuvušas par daļu no ikdienas, tādēļ "RIXC" festivāla tēma par globālo kontroli ir nozīmīga ikviena mūsdienu indivīda dzīvē, festivālam veltītajā preses konferencē pauda tā kurators Raitis Šmits.

Festivāla programmā iekļautajā konferencē "Globālā kontrole", kas no 14. septembra līdz 15. septembrim norisināsies Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB), pievērsīsies novērošanas, privātuma un sociālo mediju un imersīvo tehnoloģiju kontroles ietekmes tēmām.

Balstoties uz līdzīgu tēmas konceptu LNB telpās līdz 15. septembrim aplūkojama izstāde "Globālā kontrole un cenzūra", kuras kuratori ir viesmākslinieki Līvija Palasko Rožāsa un Bernhards Bernhards Serekse. Izstāde ir daļa no abu kuratoru starptautiska projekta, kurā vietējie mākslinieki veido darbus par šo tēmu. Līdz šim izstāde veidota Vācijā, Igaunijā, Slovākijā, Polijā, Lietuvā, Ungārijā un Čehijā. Tāpat Serekse iecerējis šo projektu realizēt arī Tālajos Austrumos, sākot ar Koreju.

Serekse pauda, ka ekspozīcija vēsta ne tikai par globālu korporāciju un sociālo tīklu lomu privātās informācijas arhivēšanā - tā aktualizē arī valstu vadību ietekmi tās pilsoņu novērošanā, kā arī iespējamos riskus gadījumā, ja tajās pie varas nonāk konservatīvi politiķi vai totalitāri valdnieki.

Līdz ar to, viena no izstādes šķautnēm ir pašreizējās Rietumu demokrātijas caurspīdīguma apstrīdēšana.

Izstādē LNB aplūkojami 33 gan starptautiski atzītu, gan jauno mākslinieku darbi no vairāk nekā 13 pasaules valstīm, tajā skaitā no Latvijas.

Festivālā paredzētas arī vairākas vieslekcijas. Viena no tām būs tehnoloģiju kompānijas "IMB" vizuālās mākslīgās inteliģences laboratorijas dibinātāja un vadītāja Mauro Martino lekcija par to, kā novērošanas un informācijas arhivēšanas sistēmām vajadzētu būt autonomām jeb bez cilvēku iesaistes, taču, neraugoties uz mūsdienu tehnoloģiju attīstību, tas vēl nav iespējams.

Piektdien plkst.20 Tallinas ielas radošajā kvartālā būs aplūkojamas arī festivāla mākslinieku veidotas performances un instalācijas. Savukārt sestdien, festivāla noslēgumā, plkst.15 Ķemeru tīrelī norisināsies pasākums "Purva radio", kurā apmeklētāji varēs piedzīvot Liepājas Universitātes un ASV "MIT" universitātes jauno mākslinieku skaņas instalācijas.

"Rixc" festivāla kuratori ir Rasa un Raitis Šmiti. Festivālu finansiāli atbalsta Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds un Rīgas domā. Pasākums tapis sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā ("Goethe-Institut Riga") un ir daļa no Latvijas valsts simtgades svētku pasākumu programmas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu