Infektoloģe mudina vakcinēties pret dzemdes kakla vēzi, uzsverot vakcīnas efektivitāti (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

​Vakcīna pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV), kas izraisa dzemdes kakla vēzi, ir droša, turklāt skandināvu valstīs veiktie pētījumi apliecina tās 100% efektivitāti, šodien kampaņas "Uzvari cīņā ar vēzi, pirms tā sākas!" atklāšanā sacīja bērnu infektoloģe, Veselības ministrijas (VM) Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska.

Viņa skaidroja, ka, runājot var vakcināciju, vienmēr būtiski ir divi aspekti - vakcīnas drošība un efektivitāte. Ar abiem šiem aspektiem sabiedrībā un informatīvajā telpā saistās daudz un dažādu mītu, tāpēc ar kampaņu "Uzvari cīņā ar vēzi, pirms tā sākas!" iecerēts šos mītus kliedēt.

Zavadska atzina - kā jau visas vakcīnas, tās cilvēkam var radīt nelielus, īslaicīgus veselības sarežģījumus, kas ir normāla, adekvāta fizioloģiska reakcija, un tā pazūd dienas līdz triju laikā.

Turklāt būtiski uzsvērt, ka starptautiski eksperti, kas pēta vakcīnu ietekmi, uzsver, ka vakcīna pret CPV ir ārkārtīgi droša un sievieti pasargā pat 50 gadus.

Infektoloģe neslēpa, ka vakcīna ir diezgan sāpīga, tomēr sāpes ilgst apmēram divas minūtes, bet ieguvumi no vakcīnas ir lieli - jo vairāk cilvēku vakcinējas, jo vairāk samazinās CPV cirkulācija sabiedrībā, samazinās ģenitāliju kārpu daudzums, kā arī ar laiku sabiedrībā samazinās ar dzemdes kakla vēzi saslimušo sieviešu skaits.

Zavadska norādīja, ka pirmās, kas ieviesa šo vakcīnu, bija skandināvu valstis, kuru patlaban veiktajos pētījumos pierādījies, ka vakcīnas efektivitāte ir 100%, proti, nevienai no sievietēm, kura saņēmusi vakcīnu, nav attīstījies audzējs.

Pēc infektoloģes paustā, ar kādu no CPV tipiem savas dzīves laikā inficējas lielākā daļa iedzīvotāju, tomēr apmēram 13 no šā vīrusa tipiem izraisa audzējus. Tieši CPV ir tas, kas izraisa katru 20. vēža gadījumu.

Zavadska uzvēra, ka Latvijā dzemdes kakla vēzis ir ļoti izplatīta saslimšana, turklāt apmēram puse no sievietēm, kuras saslimst ar dzemdes kakla vēzi, iet bojā.

Tās nav sievietes gados, tās ir dažāda vecuma sievietes, kuras šā vēža dēļ iet bojā pat 30 gadu vecumā, piebilda infektoloģe.

Eksperte norādīja, ka Latvija 2010.gadā ieviesa vakcīnu, kas var nodrošināt, ka sieviete ar šo vīrusu neinficējas, tomēr par spīti tam, ka vakcīna ir valsts apmaksāta, ar to joprojām netiek vakcinēts pietiekošs skaits meiteņu.

Vissliktākā vakcīnas aptvere ir Rīgas reģionā, kur vakcinēti apmēram 29% meiteņu, bet augstākais rādītājs ir Vidzemē, kur vakcinēti 70% meiteņu.

Kampaņa "Uzvari cīņā ar vēzi, pirms tā sākas!" tiek rīkotai, lai izglītotu par cilvēka papilomas vīrusa sekām, kas visbiežāk ir dzemdes kakla vēzis, un informētu par valsts apmaksātu vakcināciju pret šā vīrusa infekciju.

Kā kampaņas atklāšanas pasākumā informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Veselības veicināšanas departamenta direktore Ilze Straume, kampaņas mērķauditorija ir meiteņu no 12 līdz 18 gadu vecumam vecāki, kā arī vecākās meitenes pašas.

Pēc Straumes paustā, kampaņas laikā tiks izveidoti video, kas tiks rādīti televīzijā un kinoteātros, tāpat taps dažādi raksti un materiāli, kuri tiks izplatīti izglītības iestādēs. SPKC īstenos arī dažādas aktivitātes sociālajos tīklots, kā arī pirms kampaņas informēs ģimenes ārstus, kuriem lielākā daļa sabiedrības uzticas šajā jautājumā, piebilda Straume.

Latvijā tiek piedāvāta valsts apmaksāta 12 gadus vecu meiteņu vakcinācija pret CPV. Latvijā vakcinē meitenes 12 gadu vecumā, lai tās būtu saņēmušas aizsardzību pret CPV pirms dzimumdzīves sākšanas. Vakcinācija novērš lielāko daļu dzemdes kakla vēža gadījumu pirms to attīstības, pasargājot sievieti no emocionālām un fiziskām ciešanām, kā arī no nāves, informēja SPKC.

Lai iegūtu labāko iespējamo aizsardzību pret vīrusu, meitenei ir jāsaņem pilns vakcinācijas kurss. Pierādīts, ka vecumā no 12 līdz 15 gadiem pietiek ar divām potēm, vecākām tās ir trīs potes. Vakcinācija ir jāveic noteiktos intervālos - divu vakcīnu režīmā pirmo poti, pēc sešiem mēnešiem - pēdējo, savukārt trīs vakcīnu režīmā pirmo poti, pēc mēneša nākamo un ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc pirmās potes tiek veikta arī trešā vakcinācija.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu