Atradušies par "Novičok" uzbrukumu aizdomās turētie; taisnojas, ka uz Solsberi devušies apskatīt katedrāli (18)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas pilsoņi Aleksandrs Petrovs un Ruslans Boširovs, kurus Lielbritānijas varasiestādes apsūdzējušas martā Solsberi notikušajā uzbrukumā ar nervus paralizējošo vielu "Novičok" bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai Jūlijai, ceturtdien pirmajā televīzijas intervijā paziņoja, ka Solsberi apmeklējuši, lai apskatītos slaveno katedrāli.

"Mūsu draugi jau sen teica, lai apciemojam šo brīnišķīgo pilsētu," intervijā stāstīja par ķīmisko uzbrukumu citas valsts teritorijā apsūdzētie Krievijas pilsoņi, īpaši izceļot Solsberi vēsturisko katedrāli. 

"Tūristu pilsēta," sarunā ar Kremļa propagandas kanālu RT piebilda Boširovs. "Tur ir slavena katedrāle. Tā ir slavena Eiropā. Slavena ar savu pulksteni, kas joprojām darbojas."

Petrovs un Boširovs intervijā Kremļa telekanāla RT galvenajai redaktorei Margaritai Simonjanai apliecināja, ka fotogrāfijās, kuras izplatījusi britu policija, tiešām redzami viņi, vēsta "Gazeta.ru".

"Mēs patiešām esam tie, ko rādīja video. Tie ir mūsu īstie vārdi," viņi teica.

Intervijā vīriešiem uzdeva jautājumu, ko viņi ņēmuši līdzi, dodoties uz Solsberi, un vai viņu koferos gadījumā neesot bijusi "Nina Ricci" smaržu pudelīte. Lielbritānijas izmeklētāji paziņojuši, ka tādā esot atradies "Novičok", ar ko tika pastrādāts uzbrukums Skripaļiem. 

Foto: Lielbritānijas policija

"Normāliem večiem vadāt līdzi sieviešu smaržas - vai tas nav stulbi?" atbildēja Boširovs. "Izejot drošības kontroli lidostā, pārbauda visas mantas. Ja mums kaut kas tāds būtu bijis, būtu radušies jautājumi, kāpēc vīriešiem bagāžā stāv sieviešu smaržas."

Intervijas laikā Boširovs sadusmojās uz intervētāju un palūdza nelīst viņa un Petrova privātajā dzīvē. "Mēs pie jums nācām pēc aizstāvības, bet dabūjām kaut kādu pratināšanu," viņš teica.

Vīrieši noraidīja izskanējušos pieņēmumus, ka viņi esot Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) aģenti. Boširovs un Petrovs apgalvo, ka esot uzņēmēji. "Ja mēs tagad izstāstīsim par savu biznesu, cietīs ļaudis, ar kuriem mēs strādājam. Īsumā - tā ir fitnesa industrija; viss, kas saistīts ar sporta uzturu, - vitamīni, mikroelementi, proteīni un tā tālāk," taisnojas Petrovs.

Krievijas autokrāts Vladimirs Putins nesen izteicās, ka Krievijas varasiestādes esot identificējušas abus vīriešus un ka viņš cerot, ka viņi atklāsies un paši visu izstāstīs. Krievijas likumsargi nesteidzās aizturēt vīriešus, ko aiz robežas tur aizdomās par vairāku cilvēku slepkavības mēģinājumu.

Lielbritānija pagājušajā nedēļā izdeva Petrova un Boširova Eiropas aresta orderus, pastāvot aizdomām, ka viņi 4.martā Solsberi mēģinājuši nogalināt Skripaļus ar "Novičok", kas atradās smaržu pudelītē.

Britu likumsargi uzskata, ka Petrovs un Boširovs ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģenti.

Sergejs un Jūlija Skripaļi 4.martā Anglijas pilsētā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Londona un tās sabiedrotie Skripaļu saindēšanā vaino Krieviju.

Vēlāk no "Novičok" cieta vēl divi cilvēki, kas atrada smaržu pudelīti ar ārkārtīgi bīstamo vielu. Dona Stērdžesa pēc saskares ar indi mira, bet viņas partneris Čārlijs Roulijs izdzīvoja.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu