Taisnīgākie atalgojuma maksātāji - lidosta "Rīga" un "Accenture" Latvijas filiāle (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Par taisnīgākajiem atalgojuma maksātājiem Latvijā atzīti starptautiskā lidosta "Rīga" un "Accenture" Latvijas filiāle, secināts personālvadības konsultāciju un pētījumu kompānijas "Fontes" pētījumā.

Ceturtdien norisinājās "Fontes" taisnīgākā atalgojuma maksātāja ceremonija, kurā abi šie uzņēmumi saņēma balvu par dalītu pirmo vietu.

Starp "Top 10" uzņēmumiem turpmākajās vietās ierindojās viesnīca "Radisson Blu Latvija", Finanšu un kapitāla tirgus komisija, AS "Latvenergo", VAS "Latvijas valsts meži", "Exigen Services Latvia", "Swedbank", "Toyota Material Handling Baltic" un "Attīstības finanšu institūcija "Altum"".

Darba devēju vērtēšana noritēja vairākos posmos. Vispirms tika atlasīti tie uzņēmumi, kuri par vienu un to pašu darbu maksā vienlīdzīgi gan sievietēm, gan vīriešiem. Pēc tam tika izvērtēta atalgojuma konkurētspēja ar darba tirgu – atalgojums nevarēja būt ievērojami zemāks par tirgus tendencēm, savukārt vienādu amatu veicējiem uzņēmumā nevarēja būt ļoti atšķirīga alga. Visbeidzot, bija svarīgi, lai starp vadītājiem un augstākā līmeņa vadītājiem būtu gan sievietes, gan vīrieši.

"Esam novērojuši, ka arvien vairāk Latvijas uzņēmumu par savas atalgojuma sistēmas un politikas sakārtošanu – darba devēji saprot, ka ne vien atalgojuma konkurētspēja, bet arī taisnīgs atalgojums ir svarīgs esošo darbinieku motivēšanā un jaunu profesionāļu piesaistē. Ceram, ka "Fontes" iedibinātā balva kalpos par stimulu arī citiem uzņēmumiem, lai izvērtētu, vai esošā atalgojuma sistēma nodrošina taisnīgu attieksmi pret visiem darbiniekiem," sacīja "Fontes" pētījumu grupas vadītāja un valdes locekle Anta Praņēviča.

Jau ziņots, ka saskaņā ar "Fontes" ikgadējo darbinieku atalgojuma pētījumu lielāku mēneša pamatalgu šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā saņēmis 71% darba ņēmēju. "Fontes" veiktais pētījums parāda, ka tiem darbiniekiem, kuriem 2018.gadā ticis palielināts atalgojums, pamatalga vidēji pieaugusi par 11,1%.

Savukārt 2017.gada laikā uzņēmumos palielinājies kopējais darbinieku skaits - vairāk nekā pusē jeb 55% uzņēmumos ir pieņemti jauni darbinieki. Daļa no aptaujātajiem uzņēmumiem plāno savu personālu palielināt arī nākotnē - gandrīz puse jeb 49% uzņēmumu jaunus darbiniekus piesaistīs līdz 2018.gada beigām, bet 40% darba devēju to plāno izdarīt arī 2019.gadā.

Pētījums parāda, ka potenciālo darbinieku trūkumus ir iemesls, kāpēc daudzi darba devēji aktīvāk seko tirgus situācijai un pārskata darbinieku atalgojumu, piemēram, iepriekšējo 12 mēnešu laikā izmaiņas darbinieku atalgojumā ir veikuši lielākā daļa darba devēju, bet nekādas izmaiņas nav veikuši 5% uzņēmumu. Savukārt vairāk nekā trešdaļa jeb 36% uzņēmumu atalgojumu mainījuši divas vai vairāk reizes.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu