Gavrilovs: Latvijas un Ķīnas ekonomiskā un tirdzniecības sadarbība sāk jaunu attīstības periodu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Šogad Latvijas un Ķīnas ekonomiskā un tirdzniecības sadarbība sāk jaunu attīstības periodu, ceturtdien pēc starptautiskās darba devēju organizāciju vadītāju tikšanās pauda Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Vitālijs Gavrilovs.

Sanāksmē piedalījās Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR), Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieks Dins Merirands, darba devēju organizāciju pārstāvji no Baltkrievijas, Ķīnas, Krievijas, Vācijas, Latvijas un citām Eiropas un Centrālāzijas valstīm. Sanāksmes mērķis bija panākt starptautisku atbalstu, lai Latvija kļūst par loģistikas centru Baltijā kravu piegādei un izplatīšanai Ziemeļeiropas tirgū.

LDDK informēja, ka sanāksmes dalībnieki atkārtoti apstiprināja savu vēlmi strādāt kopā, lai veicinātu savienojamību starp reģioniem un valstīm, veicinot labāku un videi draudzīgāku preču plūsmu, un vēlmi turpināt praktisku sadarbību, ņemot vērā darba devēju organizāciju un to biedru - darba devēju - intereses.

Gavrilovs bija pozitīvi noskaņots par iespēju sanāksmes laikā turpināt diskusijas, kas tika uzsāktas 2018.gada janvārī, kad kopā ar sadarbības partneriem no Ķīnas Uzņēmumu konfederācijas panākta vienošanās attīstīt ciešāku sadarbību transporta un loģistikas nozarēs. "Šis gads ir stratēģiskās partnerības starp Ķīnu un Eiropas Savienību 15. gadadiena. Mūsu ekonomiskā un tirdzniecības sadarbība sāk jaunu attīstības periodu, un mums ir ļoti svarīgi izprast, ka mēs visi esam globālās ekonomikas dalībnieki," sacīja Gavrilovs.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) atzina, ka transporta un loģistikas jomās pēdējos gados Latvija stratēģiski attīstījusi sadarbību ar Ķīnu. Ciešāka partnerība plānota arī turpmāk, ievērojot Latvijas ģeogrāfisko novietojumu attiecībā pret Ķīnu. "Tieši Latvijas ģeogrāfiskā atrašanās vieta loģistikas jomā padara mūs par pievilcīgāko partneri visām Eirāzijas valstīm. Esmu pārliecināts, ka nākotnē transporta un loģistikas jomās tieši Ķīna būs viens no lielākajiem Latvijas sadarbības partneriem Āzijā," viņš sacīja.

Ķīnas Uzņēmumu konfederācijā norādīja, ka Latvija ir nozīmīgs mezgls, kas savieno Ziemeļeiropu un Baltiju ar pārējo Eirāziju un ir neatņemama "Vienas jostas, viena ceļa" iniciatīva daļa. "Sadarbība transportā un loģistikā ir Ķīnas un Latvijas sadarbības fokuss," norādīja Ķīnas Uzņēmumu konfederācijā.

LDDK atgādināja, ka tās biedri piedalās lielāko Baltijas reģiona infrastruktūras projektu, piemēram, "Rail Baltica', īstenošanā ar mērķi integrēt Latviju un citas Baltijas valstis Eiropas dzelzceļa tīklā.

LDDK viceprezidents, VAS "Latvijas dzelzceļš" prezidents Edvīns Bērziņš norādīja, ka pēdējos gados Latvijas transporta un loģistikas nozare ir īstenojusi ļoti aktīvu sadarbību ar tuvāko kaimiņvalstu un tālāku Eiropas un Āzijas valstu kolēģiem un pakāpeniski attīstījusi sadarbību arī ar biznesa organizācijām, kuru skatījums un ikdienas kontakti ar kravu īpašniekiem ir daudz plašāki.

"Pateicoties aktīvai darbībai LDDK un tās sadarbībai ar Ķīnas Uzņēmumu konfederāciju, man pirms nepilnām divām nedēļām bija iespēja piedalīties Ķīnas "Top500" uzņēmumu forumā, kam ir milzīga tālejoša loma jaunu nozares kontaktu un sadarbības modeļu izstrādē. Šī foruma ietvaros parakstījām stratēģisko sadarbības līgumu ar Siaņas Starptautiskā tirdzniecības un loģistikas parka administrāciju, un tas ir liels solis uz priekšu jaunu sadarbību attīstīšanā starp Latviju un Ķīnu," viņš sacīja.

Starptautiskā darba devēju organizāciju vadītāju tikšanās bija vērsta uz sadarbības stiprināšanu ar Ķīnu tā saucamās "Vienas jostas, viena ceļa" ("Belt and Road Initiative") iniciatīvas ietvaros.

Sanāksme notiek paralēli Starptautiskās Darba devēju organizācijas (IOE ) Eiropas un Centrālās Āzijas biedru ikgadējai sanāksmei, kas Rīgā notiek no 12. līdz 15. septembrim.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu