Pagrieziena punkts

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Death Cab for Cutie
Death Cab for Cutie Foto: publicitātes

Kad pirms četriem gadiem amerikāņu rokgrupas "Death Cab for Cutie" oriģinālā sastāva ģitārists, dziesmu autors un producents (producējis visus albumus) Kriss Valla (Chris Walla) paziņoja, ka ir nolēmis pamest grupu, kolektīvs nonāca sarežģītas izvēles priekšā - riskēt, un turpināt bez Vallas vai pielikt grupas teju 20 gadu ilgajai darbībai punktu. Grupa noriskēja, un labi, ka tā.

Death Cab For Cutie "Thank You for Today"

(Atlantic)

10/12

Ja Valla bija grupas skaņas arhitekts, tāds kā stabils balsts, tad sirds un dvēsele allaž grupā bijis dziesmu tekstu, melodiju autors Bens Gibards (Ben Gibbard). Pēc šķiršanās no Vallas, arī no sievas - Holivudas aktrises un dziedātājas Zoijas Dešanelas (Zooey Deschanel, pāris izšķīrās 2012. gadā) tika izdots albums «Kintsugi», kurā Valla vēl mazliet līdzdarbojās, taču tad bija jāizlemj, ko darīt tālāk. Varbūt atdzīvināt lielisko projektu "The Postal Service"? 

Kā intervijās skaidro Gibards (42), mūzikas vēsturē ir bijuši precedenti, kad grupa spēj turpināt veiksmīgi darboties arī bez kāda no līderiem, tāpēc tika pieņemts lēmums "Death Cab for Cutie" kuģi stūrēt tālāk. Tika sameklēts Valla aizstājējs, sakārtota dzīvās uzstāšanās tehniskā puse, un tad jau lēnām ar jaunu enerģiju, jauniem papildspēkiem domas sāka griezties ap jaunu albumu.

Otro reizi pēc kopdarba ar "Kintsugi" kā producents pieaicināts Ričs Kostijs (strādājis ar «Sigur Ros», «Muse»), un albumam rezultātā radītas desmit skanīgas dziesmas.

"Mēs nevarējām atļauties ierakstīt viduvēju albumu," intervijās stāsta Gibards. "Šis albums noteiks grupas nākotni, tas ir būtisks." 

Jaunā plate ir debija arī diviem jauniem grupas mūziķiem - ģitāristam Deivam Deperam (Dave Depper), kurš arī pats ir izdevis soloierakstus, un taustiņu meistaram Zekam Rī (Zac Rae).

Rezultātā "Thank You for Today" nav izteikts ģitārmūzikas albums, grupa līdz ar taustiņnieka ienākšanu savu skanējumu vairāk balstījusi tieši sintezatoru plašajās iespējās. Plati ievada skumīgs, uz elektroniska bungu bīta un sintezatoru akordiem balstīts skaņdarbs "I Dreamt We Spoke Again", kurā Gibards, kā skaidro intervijā, vēlējies sacerēt "dziesmu bez konteksta". Brīžos, kad ģitāra ieskanas, tā skaidri citē 80. gadu britu gotisko postpanku - "The Cure". Vienu no Gibarda mīļākajām grupām.

Viegli "reidiohedisks", tikai vieglā paātrinājumā, ir skumīgais "Summer Years", kurā Gibards jautā: "Kur gan tu esi šonakt? Un vai tas, ar ko tu esi kopā, ir kompromisa variants?"

Jaudīgi izskan pirmais albuma singls "Gold Rush", kurā Gibards dzied par savu jaunības dienu Sietlu, kura daudzu gadu laikā ir būtiski mainījusi savus vaibstus, bet atmiņā tomēr saglabājusies kā "vecā labā Sietla". 

"Be this way, be this way, Please don't change," dzied Gibards.

Interesanti, ka dziesmas bīts balstās uz Joko Ono (Yoko Ono) 1972. gada skaņdarba "Mind Train" bāzes. Salīdzini.

"Your Hurricane" gan ir tipisks "Death Cab for Cutie" tūkstošgades sākuma paraugs - tas balstās uz grūvīga bīta, izteikta ģitāras rifa. Garda medusmaize īsteniem grupas faniem. Ļoti skaists ir "When We Drive", kas neapzināti, šķiet, aizguvis kaut ko no Deivida Bovija "Heroes". Pie klasiska "Death Cab" jāpieskaita arī albuma potenciāli lielākais radio grāvējs - "Autumn Love", kura piedziedājumā Gibards divriteni nemēģina izgudrot. 

"Oh oh oh oh oh

This autumn love

Oh oh oh oh oh

Is not enough"

Atlikušajās dziesmās ieskanas kaut kas no "New Order" (“Northern Lights”), no jau minētā "The Postal Service" ("You Moved Away")...

Saturiski Gibards ir restrospektīvs, galu galā 42 gadi ir teju puse mūža, ja "paveicas", kā viņš smejas intervijās. 

Solīda atgriešanās, labs pamats jaunam posmam grupas radošajā darbībā. 

Izdošanas datums - 17.08.2018.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu