Reirs: Darba devējiem ir būtiska loma sociālo un nodarbinātības politiku izstrādē un īstenošanā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Darba devējiem ir būtiska loma sociālo un nodarbinātības politiku izstrādē un īstenošanā, otrdien Starptautiskās Darba devēju organizācijas (IOE) sanāksmē par darba tirgus un industriālo attiecību reformām uzsvēra labklājības ministrs Jānis Reirs (V).

Labklājības ministrs sacīja, ka LDDK jau 25 gadus ir uzticams Latvijas valdības partneris, ar kuru un citiem sociālajiem partneriem kopā valdība ir izveidojusi veiksmīgu sociālo dialogu.

Pēc Reira teiktā, sociālais dialogs ir būtisks, lai veiksmīgi pārvarētu sociālos izaicinājumus, reaģētu uz tehnoloģiskajām izmaiņām un radītu ilgtspējīgu izaugsmi kopumā. "Darba devējiem ir būtiska loma sociālo un nodarbinātības politiku izstrādē un īstenošanā," uzsvēra Reirs.

Pēc viņa teiktā, Labklājības ministrijas fokusā ir sociāli neaizsargātās iedzīvotāju grupas, tostarp pensionāri, cilvēki ar invaliditāti, ģimenes ar maziem bērniem un citas mazāk aizsargātās iedzīvotāju grupas. Tāpat norit aktīvs darbs pie tā, lai palielinātu minimālo algu valstī. Kā uzskata Reirs, būtiski ir arī novērst nabadzību, radīt kvalitatīvas darba vietas un piesaistīt vairāk ilglaicīgus strādājošos. Latvijā bezdarba līmenim ir tendence sarukt.

IOE prezidents Erols Kiresepi norādīja, ka IOE ikgadējā sanāksme ir reģiona darba devēju galvenais notikums, kurā var izdiskutēt nodarbinātības un sociālos jautājumus. Tāpat tas ir pasākumus, kurā dalīties galvenajos izaicinājumos, rast tiem risinājumus, domāt uz priekšu un skatīties nākotnē.

Viņš teica, ka patlaban var droši apgalvot, ka ekonomiskā krīze pasaulē ir beigusies. Īstenotas daudzas strukturālas reformas, lai turpinātos ekonomiskā izaugsme, rastos papildu darbavietas un palielinātos nodarbinātība, it sevišķi jauniešu vidū.

IOE Prezidents uzsvēra, ka citi pasaules reģioni lūkojas uz Eiropu ar interesi. "Eiropa ir ideju un jaunu priekšlikumu laboratorija. Tas attiecas uz pasākumiem, lai pārvarētu krīzi un aizgūtu pozitīvo no digitalizācijas ietekmes un radītu jaunas darba formas," sacīja Kiresepi, norādot, ka šie procesi ietekmē arī darba devēju organizācijas, kurām ātri jāreaģē uz darba tirgus izmaiņām un tām jāpielāgojas, radot jaunus uzņēmumus un "start-up" un digitālos biznesus.

Viņš piebilda, ka daudzi citi pasaules reģioni lūkojas uz Eiropu kā uz vietu, kur meklēt jaunus modeļus un paradigmas. Tomēr nākotnes izaicinājums Eiropas darba devēju organizācijām būs spēja pārvietoties "bīstamos ūdeņos" krīzes laikos un būt spējīgām saglabāt biedrus. Darba devējus ietekmē arī migrācijas, "Brexit" jautājumi, kas ir potenciāli var sagraut reģiona ekonomisko un politisko stabilitāti. Iepriekš minētie izaicinājumi noved Eiropas darba devējus pie jaunas fāzes, ko nedrīkst novērtēt par zemu.

Vienlaikus viņš aicināja darba devējus pozitīvi raudzīties uz nākotni un tās dotajām iespējām, kas paveras, tās izmantot un aizgūt labāko no tām.

Jau ziņots, ka Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) no 12.septembra līdz 15. septembrim Rīgā organizē IOE ikgadēju sanāksmi, kurā tostarp tiks runāts par darba tirgus un industriālo attiecību reformām - sociālo dialogu iekļaujošai izaugsmei. Tāpat sanāksmē iecerēts arī diskutēt par IOE Eiropas un Centrālāzijas biedru darbības prioritātēm, nākotnes darba tirgus prasmēm, tostarp, kā veicināt jauniešu nodarbinātību un darba devēju zināšanas par digitālo transformāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu