Āfrikas cūku mēris sasniedzis Rietumeiropu (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) ir sasniedzis Rietumeiropu, ceturtdien apstiprināja amatpersonas pēc šīs slimības konstatēšanas mežacūkai Beļģijā, Francijas un Luksemburgas robežu tuvumā.

Saslimšanas gadījumus apstiprināja Lauksaimniecības ministrija Vācijā, kuras robeža ir tikai 60 kilometru attālumā no saslimušās mežacūkas atrašanas vietas.

Šī slimība nav kaitīga cilvēkiem, bet ir ļoti bīstama cūkām, un mājas cūku novietnē, kurā ĀCM konstatēts, ir jānokauj viss ganāmpulks. Cūkkopjus biedē ĀCM uzliesmojumi, kas var novest pie eksporta ierobežojumiem un ar tiem saistītiem finansiāliem zaudējumiem.

Līdz šim ĀCM vīruss bija konstatēts astoņās Eiropas Savienības (ES) austrumu dalībvalstīs, ieskaitot Latviju, kā arī Ukrainā un Krievijā.

Rumānija augustā apstiprināja, ka tur izcēlies lielākais ĀCM uzliesmojums kopš Otrā pasaules kara, un paziņoja, ka tā dēļ nokautas vairāk nekā 120 000 cūku.

Vācija, Spānija un Francija ir ES galvenās cūkgaļas eksportētājas. ES kopumā ir otra lielākā cūkgaļas eksportētāja pasaulē pēc Ķīnas.

Vācijas lauksaimniecības ministre Jūlija Kleknere steigšus apliecināja lauksaimniekiem, ka valdība situāciju uztver nopietni.

"Mēs esam labi sagatavojušies," viņa sacīja, piebilstot, ka Berlīne pastāvīgi sazinās ar Beļģijas varas iestādēm un Eiropas Komisiju.

Vācija šogad pieņēma vairākus pasākumus pret ĀCM izplatīšanos, tostarp izbeidza sezonālu aizliegumu medīt mežacūkas.

Dānija jūnijā apstiprināja 70 kilometrus gara žoga būvniecību gar Vācijas robežu, lai novērstu ĀCM nokļūšanu Dānijā.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu