Inovatīvas terapijas ļauj pilnvērtīgi dzīvot kādreiz bezcerīgiem pacientiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MediaDrumWorld / Vida Press

Depresijai, vairākām gremošanas un neiroloģiskajām slimībām, kā arī hroniskai obstruktīvai plaušu slimībai zāļu kompensācijas apmērs ir tikai 50%. Vairākām reimatiskajām, sirds slimībām un astmai medikamenti Latvijā tiek kompensēti 75% apmērā. Līdz ar to daļai Latvijas iedzīvotājiem no savas kabatas par zālēm jāmaksā ievērojamas summas, ko daudzi nevar atļauties. Cilvēks dodas pie ārsta, saņem valsts apmaksātu ārsta vizīti, taču rezultāta nav, jo pacients nevar nopirkt zāles. Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija (SIFFA) atbalsta virzību uz racionālāku kompensācijas sistēmu.

Sākot 2019. gada valsts budžeta veidošanu, ministrijas nākušas klajā ar savu redzējumu par nākamā gada budžeta prioritātēm, kur ar lielāko pieprasījumu – 431,39 miljoniem eiro – ierindojas Veselības ministrija. Asociācija uzskata, ka nākamā gada budžetā jāatjauno kompensējamo medikamentu apmērs pirms krīzes laika apjomā, proti, zāles, kas patlaban iedzīvotājiem tiek kompensētas 50% un 75% apmērā, turpmāk apmaksāt no valsts 100% apmērā.

SIFFA uzskata, ka valstij pilnībā jākompensē efektīvākās zāles, kas savukārt valstij ietaupīs līdzekļus par neatliekamās palīdzības pakalpojumiem, pacientu hospitalizāciju un smagu slimību ārstēšanu, kas izmaksā daudz dārgāk.

Veselības ministrijas izstrādātais Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plāns 2017.-2020. gadam paredz būtisku papildu finansējumu onkoloģisko slimību diagnostikai un arī kompensējamiem medikamentiem. Jauno valsts apmaksāto pretvēža medikamentu klāstu vidū ir zāles plaušu vēža ārstēšanai, jauna kombinācija krūts vēža un zarnu vēža ārstēšanai, divi medikamenti neiroendokrīnam vēzim. (SIFFA) izpilddirektors Valters Bolēvics uzsver, ka kopumā Latvija jauno vēža zāļu pieejamības ziņā joprojām būtiski atpaliek no Eiropas Savienības un Baltijas valstīm.

Piemēram, krūts vēzis mūsdienīgas terapijas rezultātā šodien ir kļuvis par hronisku slimību ar ļoti garu dzīvildzi. Kopumā visu vēža slimnieku dzīvildze no 2000. līdz 2009. gadam uzlabojusies par 73% (ESMO “Annals of Oncology”.)

Lai gan sirds un asinsvadu slimību jomā kompensācijas sistēmā iekļauts pirmais jaunākās paaudzes medikaments, asociācija uzskata, ka šādām zālēm jābūt vairāk.

Uzskatāms piemērs ir insulta profilakse - ieguldot jaunākās paaudzes antikoagulantu kompensācijā 1,9 miljonus eiro, Latvijā gadā varētu novērst aptuveni 280 insultu, teju 170 invaliditātes gadījumu un vairāk nekā 20 masīvas asiņošanas, un kopumā tiešajās izmaksās (veselības aprūpe, sociālā aprūpe, pabalsti, darba nespēja u.c.) mērāmie ieguvumi valstij gadā būtu aptuveni 2,9 miljoni eiro, liecina SIFFA aprēķini.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu