Liepājā atklāta jauno mākslinieku izstāde “Viņas spējas / Her Aptitude”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

13. septembrī Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" mākslas telpā Civita Nova tika atklāta piecu jauno mākslinieku laikmetīgās mākslas izstāde "Viņas spējas / Her Aptitude". Grupas izstādes autori ir Anna Ceipe, Anna Politiko, Pēteris Vīksna, Jūlija Prohorenkova un Silvija Rudzika. To organizē “Lielais dzintars” sadarbībā ar fondu “Mākslai vajag telpu”*, un tā ir kā vēstnesis septembra beigās gaidāmajam mūsdienu mākslas festivālam "Liepājas Mākslas forums".

Izstādes pamatā ir čehu režisora Jaromila Jireša 1970. gadā uzņemtās filmas "Valērija un viņas brīnumu nedēļa" (Valerie and Her Week of Wonders) centrālā tēma un vizuālā estētika, kas atspoguļo jaunas sievietes ceļu no bērnības līdz briedumam, tās ārējā veidola un iekšējās pasaules transformāciju un cīņu.

Tematiski izstādei veidotie darbi ar dažādu mediju palīdzību apvieno reālisma un fantastikas žanrus, radot sirreālu stāstu par sevis un savu alku izzināšanu. Dažādas epizodes atklājas caur iztēlotas oāzes jeb patvēruma meklējumiem Annas Ceipes trauslo stikla objektu līnijās, pakļaušanos dabas un likteņa stihijām Jūlijas Prohorenkovas fotogrāfijās, saskarsmi ar sievietes tumšo pusi Silvijas Rudzikas ar priekšmetiem gleznotajā instalācijā un centieniem caur lūpu un ķermeņa kustību izteikt lietu būtību Pētera Vīksnas un Annas Politiko veidotajā filmā.

Izstādes kuratore – Elīna Sproģe.

Izstāde “Lielajā dzintarā” būs skatāma līdz 31. oktobrim katru darba dienu un sestdienās no plkst. 10.00 līdz 20.00, kā arī svētdienās laikā no plkst. 10.00 līdz 15.00. Ieeja – bezmaksas. 

*MVT ar šo projektu tiecas veicināt māksliniecisko jaunradi un perspektīvāko jauno autoru atpazīstamību reģionos. Tādā veidā fonds, kas dibināts ar mērķi panākt Latvijas modernās mākslas muzeja izveidi Rīgā, no jauna uzsver šo nepieciešamību tieši jaunākās paaudzes autoru vidū.

Par “Liepājas Mākslas forumu”

Mūsdienu mākslas festivāls “Liepājas Mākslas forums” no 28. līdz 30. septembrim Liepājas koncertzālē piedāvās vairāk nekā desmit dažādu žanru notikumus un aicinās klātienē sastapt spilgtus māksliniekus no Latvijas un savu žanru līderus no ārvalstīm. Festivāls sola pārsteigt ar Eiropas un pasaules skatuves mākslas šedevriem, izpaužoties gan mūzikā un dejā, gan teātrī, kino, vizuālajā mākslā un vēl nepieredzētās dažādu žanru saplūsmēs. Festivālu organizē SIA “Lielais Dzintars”, tas tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Liepājas pašvaldības un Liepājas Kultūras pārvaldes finansiālu atbalstu. Visa festivāla programma pieejama mājas lapā lielaisdzintars.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu