Iespaidīgas Skotijas muižas saimnieki lūdz sabiedrības palīdzību rekonstrukcijai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scottish National Heritage/SWNS

Ziedošana un labdarības pasākumi mūsdienās ir gan ienesīgs bizness, gan arī populārs veids, kā izmisumā nonākuši cilvēki var iegūt finansiālu palīdzību, taču kādas Skotijas muižas apsaimniekotāji ir pacēluši labdarību jaunā līmenī. Kinlohas pils Skotijā savulaik kalpoja kā bagātu vecpuišu miteklis, taču nu muiža ir jau gadu desmitiem palikusi novārtā un meklē kādu ziedotāju, kas par teju astoņiem miljoniem mārciņu pili savestu kārtībā.

Muiža ir celta no 1897. līdz 1900. gadam – tās īpašnieks ir bijis kādas tekstila ražotnes mantinieks Džordžs Bullogs. Jauneklis pils būvniecības projektu pasūtījis vien 21 gada vecumā un tur pēc uzbūvēšanas ierīkojis īstu vecpuišu mitekli. Izsmalcināto villu tekstila magnāts izmantojis kā medīšanas, šaušanas un zvejošanas bāzi, kas savu funkciju saglabāja arī pēc kāzām.

Foto: Scottish National Heritage/SWNS

Kad pāris nomira, īpašums nonāca pašvaldības rokās, kas tur ierīkoja viesnīcu, bet pēc tam jau hosteli. Taču pili gadiem neviens nav remontējis vai rekonstruējis un nu pašreizējie īpašnieki ir nonākuši sprukās – pils ar steigu jāglābj. Lai muižu savestu kārtībā, tai ir nepieciešami teju 8 miljoni mārciņu, kuru pašvaldības organizācija “Kinlohas pils draugu asociācija” (Kinloch Castle Friends Association) plāno savākt līdz šā gada beigām un jau 2019. gadā ķerties pie rekonstrukcijas.

Foto: Scottish National Heritage/SWNS

“Mēs vēlamies pili nodot bezpeļņas organizācijas rokās, kura te vadīs viesnīcu un hosteli, gluži kā agrākos laikos,” stāsta pils vadītāja sekretāre Ketrīna Dakvorta. Tā kā pils atrodas uz unikālas Skotijas saliņas, šeit tūristu un interesentu netrūkstot – te vijas pasakainas dabas takas, slejas kalni, vietām uzcelti unikālas arhitektonikas nami. Ziedojumu vākšanā ir iesaistījies pat princis Čārlzs, kas par muižu padzirdējis kādā BBC kanāla veidotā raidījumā. Tas aplūkoja vairākas ēkas Īrijā un Skotijā, kuras ir vēsturiski nozīmīgi objekti, bet vienlaikus atrodas visai sliktā stāvoklī un prasa steidzamu rekonstrukciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu