Latvijas izlase izcīna svarīgu uzvaru pret Eiropas čempioni Slovēniju

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas vīriešu basketbola izlases spēlētājs Jānis Strēlnieks (nr.13, balts)  Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas spēlē basketbolā starp Latvijas un Slovēnijas valstsvenībām "Arēna Rīga".
Latvijas vīriešu basketbola izlases spēlētājs Jānis Strēlnieks (nr.13, balts) Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas spēlē basketbolā starp Latvijas un Slovēnijas valstsvenībām "Arēna Rīga". Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlase 2019. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā "Arēnā Rīga" aizvadīja I apakšgrupas cīņu pret Eiropas čempioniem Slovēnijas basketbolistiem. Ar rezultātu 85:74 (17:16, 23:20, 20:24, 25:14) uzvaru izcīnīja Latvijas izlases basketbolisti. Rezultatīvākie spēlētāji bija Jānis Timma un Jānis Strēlnieks, kuri abi guva 18 punktus. 

Latvijas izlase līdz ar šo uzvaru uzlaboja savas izredzes kvalificēties nākamā gada Pasaules kausa finālturnīram Ķīnā, lai gan Arņa Vecvagara trenēto komandu kvalifikācijā vēl gaida piecas spēles, līdz ar to galvenā cīņa par vietu finālturnīrā ir tikai gaidāma.

Uzvarētājiem lieliski bija Jānis Timma un Jānis Strēlnieks, kuri katrs guva pa 18 punktiem. Timma tāpat izcīnīja 12 atlēkušās bumbas, bet Strēlnieks izdarīja desmit rezultatīvas piespēles partneriem.

Vēl pa 12 punktiem sameta Aigars Šķēle un Artis Ate, bet pa sešiem punktiem guva Jānis Blūms, Mārtiņš Meiers un Ronalds Zaķis.

Tikmēr Slovēnijai ar 19 punktiem rezultatīvākais bija Luka Rupniks, bet 12 punktus sameta Gašpers Vidmars. Savukārt slovēņu naturalizētais amerikānis Entonijs Rendolfs guva desmit punktus, taču viņu Latvijas izlases spēlētāji ļoti bieži piespieda kļūdīties.

Spēles sākums bija ļoti līdzīgs, rezultātu ar tālmetienu atklājot Strēlniekam, savukārt ceturtajā minūtē Atem ar trejaci panākot 6:2 Latvijas labā. Atrauties mājiniekiem gan neizdevās un divas ar pusi minūtes pirms ceturtdaļas beigām Rupniks ar soda metieniem vadībā ar 12:10 izvirzīja jau Slovēniju. Spēles pirmais nogrieznis gan beidzās ar Latvijas minimālu vadību 17:16, jo vienu soda metienu trāpīja Strēlnieks.

Savukārt otrajā spēles daļā Latvija pārņēma iniciatīvu, jo divus tālmetienus trāpīja Blūms, bet Meiers, Strēlnieks un Šķēle ar precīziem divpunktniekiem panāca jau 31:22 laukuma saimnieku labā. Turpinājums gan nesekoja, jo nākamos septiņus punktus guva slovēņi, kuru rindās divas reizes izcēlās naturalizētais Entonijs Rendolfs.

Uz to ar precīziem trejačiem atbildēja Jānis Timma un Ojārs Siliņš, bet atrauties neizdevās, jo arī slovēņi uzbruka gana precīzi, atpūtā Latvijai ejot ar četru punktu pārsvaru 40:36.

Pēc pārtraukuma nelielu izrāvienu veica Slovēnija, kas esot iedzinējos ar 41:45, panāca 51:47 savā labā. Latvijas basketbolisti gan atbildēja ar sešiem punktiem pēc kārtas, pēc tam ar Timmas trejaci panākot arī 58:53. Tiesa, pirmspēdējās ceturtdaļas beigās Rupniks ar tālmetienu un Edo Muričs ar soda metieniem panāca izlīdzinājumu 60:60.

Noslēdzošā spēles nogriežņa sākumā Latvija guva septiņus punktus pēc kārtas, izceļoties Šķēlem, kā arī Timmam, kurš trāpīja tālmetienu un pēc tam trieca bumbu grozā no augšas. Mājinieki vadību vairs neatdeva, lai gan četras minūtes un 20 sekundes pirms beigām pārsvars bija sarucis līdz minimumam - 69:68. Līdera lomu uzņēmās Strēlnieks, kurš iemeta tālmetienu un vēlāk arī trīs no četriem "sodiņiem", panākot 75:69, bet viņam piebalsoja Timma ar vēl vienu trejaci, Latvijai jau iegūstot komfortablo 78:69.

Viesi vēl centās samazināt starpību, taču Latvijas izlase droši nosargāja uzvaru, punktu mačam ar divpunktnieku pieliekot Šķēlem, kas ļāva svinēt uzvaru ar 85:74.

Tikmēr citā I apakšgrupas spēlē Ukraina savā laukumā ar rezultātu 76:65 (19:12, 17:20, 20:17, 20:14) negaidīti uzvarēja grupas līderi Spāniju, kas kvalifikācijā piedzīvoja pirmo neveiksmi.

Uzvarētājiem Svjatoslavs Mihaiļuks guva 22, bet Vjačeslavs Kravcovs 13 punktus, kamēr spāņiem ar 15 punktiem izcēlās Hoakins Kolons, bet 12 punktus sameta Serhio Rodrigess.

Vēl vienā šīs grupas spēlē Turcija savā laukumā ar 79:69 (26:18, 19:19, 15:19, 19:13) uzvarēja Melnkalni.

Uzvarētājiem Džedi Osmans guva 18, bet cits Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētājs Ersans Iljasova 17 punktus, kamēr Melnkalnes izlasē ar 22 punktiem izcēlās Bojans Dubļevičs.

Pirmdien Latvijas izlase viesos tiksies ar Spāniju.

No 15 Latvijas izlases kandidātiem uz šo maču konkurenci neizturēja Artūrs Strautiņš, Iļja Gromovs un Artjoms Butjankovs.

Latvijas basketbolisti, gatavojoties kvalifikācijas turnīra otrā posma pirmajām divām spēlēm, pagājušās nedēļas nogalē viesos ar rezultātu 97:80 pārspēja savu principiālo pretinieci Lietuvu.

Latvijas izlase pret Slovēniju iepriekšējo reizi tikās pērn Stambulā Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā, kur smagā cīņā ar 103:97 pārāki bija slovēņi. No šī brīža sastāva iepriekšējā savstarpējā spēlē piedalījās Jānis Strēlnieks, Jānis Timma, Jānis Blūms un Andrejs Gražulis, bet Mārtiņš Meiers un Aigars Šķēle laukumā neizgāja.

Latvijas izlasei šajā sasaukumā jāiztiek bez Anžeja Pasečņika, Žaņa Peinera, Daira Bertāna un Rolanda Šmita. Tāpat jau iepriekš bija zināms, ka komandā nebūs Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējošie Dāvis Bertāns un Kristaps Porziņģis, kā arī kandidātu sarakstā nav šogad NBA draftētā Rodiona Kuruca. No savainojuma pašlaik turpina atlabt arī "VEF Rīga" uzbrucējs Mareks Mejeris.

Tikmēr vien pirms nedēļas komandai pievienojās Jānis Strēlnieks un Jānis Timma, kurus uz izlasi palaida Grieķijas klubs Pirejas "Olympiakos".

Tāpat kā Latvijas izlasei, arī slovēņiem nepalīdzēja abas lielākās valstsvienības zvaigznes - Maiami "Heat" saspēles vadītājs Gorans Dragičs un NBA vēl debiju nepiedzīvojušais Dalasas "Mavericks" spīdeklis Luka Dončičs.

Ņemot vērā pirmā posma rezultātus, šobrīd Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā Spānija ar sešām uzvarām septiņās spēlēs ir pirmajā vietā, kamēr ar pieciem panākumiem seko Latvija un Turcija, bet četras uzvaras ir Ukrainai. Savukārt Melnkalnei ir trīs uzvaras, bet Slovēnijai divi panākumi.

Pirmajā posmā Latvija pa divām reizēm spēkojās ar Turciju un Ukrainu, kā arī Zviedriju, kas netika nākamajā kvalifikācijas kārtā, bet otrajā posmā gaidāmas cīņas pret Spāniju, Melnkalni un Slovēniju.

Pēc pirmajām divām spēlēm Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā Latviju 29.novembrī gaida cīņa Rīgā pret Melnkalni, bet 2.decembrī viesos būs duelis pret Slovēniju. Visbeidzot trešajā "logā" nākamā gada 22.februārī gaidāma cīņa savā laukumā pret Spāniju, bet atlase tiks noslēgta 25.februārī izbraukumā ar dueli pret Melnkalni.

Pasaules kausa finālturnīram, kas nākamgad notiks Ķīnā, kvalificēsies grupas trīs labākās izlases.

Latvijas vīriešu basketbola izlases sastāvs spēlei pret Slovēniju:

Jānis Strēlnieks, Jānis Timma (Pirejas "Olympiakos", Grieķija), Kaspars Vecvagars (Ščecinas "King Wilki Morskie", Polija), Rihards Lomažs, Ronalds Zaķis (abi - "Ventspils"), Aigars Šķēle (Antibas "Olympique", Francija), Jānis Blūms (Permas "Parma", Krievija), Artūrs Ausējs, Artis Ate, Andrejs Gražulis, (visi - "VEF Rīga"), Ojārs Siliņš (bez kluba), Mārtiņš Meiers (Krasnojarskas "Jeņisej", Krievija).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu