Polija vēlas no ES "lielāku iecietību" pret ASV Irānas politiku

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Polijas ārlietu ministrs Jaceks Čaputovičs
Polijas ārlietu ministrs Jaceks Čaputovičs Foto: EPA/LETA

Polijas ārlietu ministrs Jaceks Čaputovičs paziņojis, ka Varšava sevi uztver kā tiltu transatlantisko domstarpību pārvarēšanai starp Eiropas Savienību (ES) un ASV prezidenta Donalda Trampa administrāciju un vēlas, lai ES izrādītu "lielāku iecietību" pret amerikāņu Irānas sankcijām.

Intervijā aģentūrai AP Čaputovičs piektdien atzinis, ka Vašingtona rīkojusies "pareizi" atjaunojot sankcijas pret Irānu. Viņš piebildis, ka Polija cenšas panākt, lai ES izrāda "lielāku iecietību un amerikāņu politikas izpratni".

Jau ziņots, ka augusta sākumā spēkā stājās Irānai no jauna noteiktās ASV sankcijas.

Vašingtona, kas vienpusējā kārtā izstājusies no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās, šādi cenšoties pastiprināt spiedienu uz Teherānu.

Pirmā sankciju kārta vērsta pret Irānas finanšu sektoru, arī ASV dolāru iepirkšanu, ko veic Irānas valdība, Irānas valdības tirdzniecību ar zeltu un tās vērtspapīru tirdzniecību.

Nākamie soļi pret Irānas naftas nozari gaidāmi pēc trim mēnešiem.

Pārējās valstis - Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija - ir solījušas, ka neizstāsies no Irānas kodolvienošanās, taču šo valstu uzņēmumiem draud vērienīgi naudassodi, ja tie turpinās darbību Irānā.

Tikmēr ES, cenšoties panākt kodolvienošanās saglabāšanu, izstrādājusi finansiālo pasākumu paketi Irānas ekonomikas atbalstīšanai.

Paredzēts, ka Polijas prezidents Andžejs Duda otrdien apmeklēs Vašingtonu, kur tiksies ar Trampu, lai apspriestu aizsardzības jautājumus un Centrāleiropas enerģētisko drošību.

Čaputovičs pavēstījis, ka vizītes laikā sagaidāms paziņojums par Polijas aizsardzības spēju palielināšanu, reaģējot uz Krievijas pieaugošo militāro agresivitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu