Merkele Vācijas karavīrus Lietuvā brīdina par hibrīduzbrukumu draudiem

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vācijas kanclere Angela Merkele tiekas ar Vācijas karavīriem Lietuvā
Vācijas kanclere Angela Merkele tiekas ar Vācijas karavīriem Lietuvā Foto: EPA/LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele piektdien, apmeklējot Lietuvas Ruklas militārajā bāzē dislocētos vācu karavīrus, brīdinājusi viņus par iespējām saskarties ar Krievijas hibrīduzbrukumiem.

"Mēs to neesam izdomājuši paši. Tas ir fakts - tā ir daļa no Krievijas militārās doktrīnas. (..) Arī jūs to šeit pieredzat visai īpašā veidā," viņa norādījusi.

Pērn, kad Vācija, kas šobrīd vada Lietuvā dislocēto NATO starptautisko bataljonu, tikko bija atsūtījusi šurp pirmos savus karavīrus, Lietuvas Seima spīkeram Viktoram Pranckietim un policijai tika atsūtīta viltus ziņa, ka vācu karavīri Jonavā, iespējams, izvarojuši nepilngadīgu bērnu nama audzēkni. Pagājušajā gadā mediji arī ziņoja, ka Krievija īstenojusi Baltijas valstīs izvietoto NATO karavīru viedtālruņu uzlaušanas operācijas, lai iegūtu operatīvo informāciju, datus par karaspēka lielumu, kā arī iebiedētu karavīrus.

"Ne jau velti mēs Vācijas bruņotajos spēkos esam izveidojuši īpašu kibervienību, lai palielinātu savu potenciālu šajā jomā. Mūsu laikos tas ir vitāli svarīgi," uzsvērusi kanclere.

Merkele arī norādījusi, ka Vācija pēdējā laikā palielina aizsardzības finansējumu un uzlabo karavīru apgādi.

"Šai ziņā Vācijas bruņotie spēki, protams, joprojām ir ceļā, kura mērķi mēs vēl neesam sasnieguši," viņa piebildusi.

Vācijas kancleres apmeklējums Ruklā piektdien jūtami atšķīrās no citu Eiropas valstu līderu, politiķu un militāro komandieru viesošanās pie Lietuvā dislocētajiem savu valstu kontingentu karavīriem.

Šai reizē Ruklā nebija nedz godasardzes, nedz militārās tehnikas parādes, un Merkele ar vairākiem simtiem Vācijas karavīru tikās bāzes atpūtas telpās. Šī atturība apliecina, ka vācieši vēl aizvien jūt pēckara laikā iesakņojušos vainas apziņu par savas valsts nacistisko pagātni, tādēļ vairās demonstrēt savu militāro spēku un piesardzīgi izturas pret Vācijas militārā potenciāla stiprināšanu un karavīru sūtīšanu uz austrumiem, lai gan lietuvieši viņus uztver kā aizsardzību pret iespējamajiem apdraudējumiem no Krievijas puses.

"Prezidente man sacīja, ka jūs ļoti labi sadarbojaties ar Lietuvas un citu valstu karavīriem, bet galvenais ir tas, ka jūs novērtē vietējie cilvēki, - uzskatu, ka tas ir ļoti svarīgi," karavīriem sacīja kanclere. "Paraugoties atpakaļ vēsturē, Vācijas karavīri te pildīja gluži citādu misiju. Tas, ka šodien jūs te pieņem, atzīst un uzņem sirsnīgi, liecina, ka mēs, par laimi, dzīvojam daudz labākos laikos."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu