Oficiāli noslēdzoties peldsezonai, daudzviet ūdens joprojām silts

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nauris Garkaklis

Oficiāli noslēdzoties peldsezonai, ūdens temperatūra jūrā, kā arī lielā daļā upju un ezeru ir +14..+18 grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Jūrā ūdens temperatūra ir +14..+17 grādu Rīgas līcī, nepilni +17 grādi pie Ventspils un nepilni +18 grādi pie Liepājas.

Lielajos ezeros saglabājas +16..+18 grādu silts ūdens. Tāda pati temperatūra ir ūdenim Daugavā un Lielupē. Citās upēs ūdens pārsvarā atdzisis līdz +12..+16 grādiem.

Pērn šajā laikā ūdens temperatūra upēs, ezeros un jūrā bija no +11 līdz +16 grādiem.

Upēs turpinās mazūdens periods, ūdens līmenis vietām ir zemākais pēdējo gadu laikā.

Oficiālā peldsezona Latvijā ik gadu sākas 15.maijā un noslēdzas 15.septembrī.

Kā norāda Veselības inspekcija (VI), šī gada peldsezonā inspekcija regulāri pārbaudīja peldūdens kvalitāti 56 oficiālajās peldvietās - 33 jūras piekrastes peldvietās un 23 iekšzemes ūdeņu peldvietās.

Atsevišķās peldvietās ūdens kvalitāte epizodiski pasliktinājās, taču, situācijai uzlabojoties, ko apliecināja atkārtotu peldūdens paraugu testēšanas rezultāti, peldēšanās ierobežojumi tika atcelti.

Kopumā peldsezonā mikrobioloģiskā piesārņojuma dēļ peldēšanās ierobežojumi bija noteikti piecas reizes - jūnijā Jūrmalā, peldvietās "Dzintari", "Vaivari" un Mērsraga novadā Mērsraga peldvietā pie bākas, jūlijā Rīgā, Bābelītes ezera peldvietā un augusta sākumā Daugavpilī, Šūņu ezera peldvietā.

Pastāvot ilgstoši karstajam un sausajam laikam, trijās oficiālajās peldvietās bija novērota arī zilaļģu savairošanās. Zilaļģes tika konstatētas divās jūras peldvietās - Vecāķu un Daugavgrīvas peldvietā, kur tās, acīmredzot, bija saskalotas piekrastē no Baltijas jūras atklātās daļas, un Lielupes peldvietā Ezeru ielas galā, Jūrmalā.

Noteiktie peldēšanās ierobežojumi bija īslaicīgi, jo tālāka zilaļģu savairošanās nenotika un labvēlīgu laika apstākļu ietekmē, tās tika aizskalotas, peldētāju veselību neapdraudot.

Pēc VI paustā, ievērojami biežāk nekā iepriekšējos gados zilaļģu savairošanās bija novērojama arī neoficiālajās peldvietās, piemēram vairākās vietās Daugavā (Rīgā, Lielvārdē, Aizkrauklē, Salaspilī, Ikšķilē), Buļļupē, Vējupē, Lielupē, Platones upē, Mazajā un Lielajā Baltezerā, Ķīšezerā, Lubezerā, Sāvienes, Alūksnes un Burtnieku ezeros.

Šī gada peldsezonā, papildus oficiālo peldvietu monitoringam, kopumā aptuveni 20 pašvaldības nodrošināja peldūdens kvalitātes pārbaudes iedzīvotāju iecienītākajās peldvietās par saviem līdzekļiem, kopā aptverot vairāk nekā 120 neoficiālās peldvietas. Ierobežojumi peldēties tika noteikti 32 reizes - aizliegums peldēties augsta mikrobioloģiskā piesārņojuma dēļ desmit reizes un 22 reizes inspekcija ieteikusi nepeldēties paaugstināta mikrobioloģiskā piesārņojuma vai zilaļģu savairošanās dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu