Kas jauns hokejā? Runā Matulis: “Lido” nepadodas, taču arī nelido...

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas hokeja virslīgā jeb OHL aizvadīta otrā nedēļa. Kā jau tika prognozēts, brangi sezonu sākusi “Prizma”, kas uzvarējusi visās trijās spēlēs. Deviņi punkti dod 1. vietu. Taču tālāk sākas pārsteigumi: pēdējo divu gadu čempions “Kurbads” savā laukumā zaudēja Hokeja skolas “Rīga” trenētajai Oļega Sorokina komandai ar 3:4, zaudējot pirmos trīs punktus sezonā. Pēdējā mačā treneri acīmredzot pārrēķinājās ar vārtsargiem - “Kurbads” ar Uldi Čalpu vārtos tomēr ir stingri pārliecinošāka vērtība par “Kurbadu” ar Deniju Romanovski.

Sezonas sākuma pozitīvais pārsteigums – HS “Rīga”. Pirms “Kurbada” piebeigšanas divi punkti tika paņemti arī Liepājā – 5:4 (OT). Un jaunie Rīgas hokejisti ar pieciem punktiem ir 3. vietā. Aiz “Kurbada” (6), bet priekšā “Zemgalei/LU” un “Mogo” (3), kam gan pa spēlei rezervē. HK “Liepāja” trijās spēlēs tikusi pie viena punkta – 4:5 papildlaikā pret “Rīgu”. “Lido” pagaidām zaudējis abos mačos. Sestdien ar 1:7 “Prizmai”. 7:1 bija arī Jelgavā “Zemgales/LU” un HK “Liepāja” mačā. Bez “Dinamo” uz Tālo Austrumu tūri izsauktajiem Egila Kalna un Roberta Mamčica liepājnieki izskatījās pavisam slābani. Laikam jau pareizas būs bijušas prognozes, ka “Lido” un “Liepāja” būs autsaideri. Taču augšā – kaut kur ap trešo, piekto pozīciju ies karsti. Par to rūpēsies HS “Rīga”.

Hokeja fani ar atmiņu var sākt jautāt: “Paga, paga! Vai tad Gunārs Ķirsons nesolījās ar saviem puikām uzvarēt pasaules jauniešu U-18 čempionātā?” Jā, tāda vai ļoti līdzīga apņemšanās Ķirsonam bija, taču hokeja dzīve dažkārt ir krietni skarbāka par “Lido” karuseļiem.

Pērn “Lido” puikas uzvarēja Latvijas U-18 čempionātā, kur gan nepiedalījās galvenie konkurenti - “Rīga-01”, taču 1. līgas čempionātā abi jauniešu hokeja flagmaņi cīnījās viens pret otru, uzvarot “Lido”. Neesmu vēl redzējis, bet Armands Tripāns par jaunajiem varoņiem pat uzņēmis filmu - “Ledus kareivji”. Loģiski, ka 1. līgas uzvarētājiem vajadzētu būt stiprākiem, nekā šoruden ir “Lido”, taču... Prom no komandas uz HS “Rīga” nometni pārcēlušies aizsargs Ernests Ošenieks, uzbrucēji Ralfs Jevdokimovs un Kristaps Skrastiņš, HK “Rīgas” pieteikumā Krievijas jaunatnes čempionātam (MHL) atrodami vēl trīs pērnā gada lidoņi – aizsargi Harijs Brants, Ņikita Mateiko un uzbrucējs Gustavs Millers. Kāpēc? Iemesls tāds pats, kā “Lido” pirms četriem gadiem veidojot savu komandu – labākas treniņu iespējas, lielākas izaugsmes iespējas, turklāt ne par ko nav jāmaksā.

Šeit varbūt nepieciešams neliels atskats vēsturē. 2013./2014. gada sezonā HS “Rīga-01” spēlēja Gunāra Ķirsona mazdēls Alberts Ķirsons, bet vectēvam šis tas treniņos un komandā kā tādā nepatika. Un 2014. gada vasarā tika izveidots hokeja klubs “Lido”.

No “Rīgas-01” uzaicinot desmit spēlētājus, no “Dinamo-01” - sešus, no Liepājas – divus, kā arī pa vienam no Brocēniem, “Prizmas” un “Rīgas 2000”. 2015. gada pavasarī jaunizveidotais “Lido” uzvarēja Latvijas U-14 čempionātā, pēc gada, atpaliekot par punktu no “Rīgas-01”, bija otrie U-16 čempionātā, arī aizpērn 2. vieta U-18 čempionātā, bet par pērno – divkārt apzeltīto gadu jau rakstīju. Laiks iet, un vērtības dzīvē mainās, no 2015. gada čempioniem Ķirsona komandā palikuši tikai... pieci – uzbrucēji Alberts Ķirsons, Everts Ozols un Emils Masteiko, aizsargi Patriks un Ernests Ozoli. Pārējie – labākas dzīves meklējumos ir prom. Kur nu kurais. Dažs varbūt pateicis Ķirsonam paldies par ieguldīto darbu (un naudu!), dažs varbūt paslepus aizbēdzis. It kā vajadzētu “Lido” šefu pažēlot, bet vai tad viņš 2014. gadā nedarīja tāpat? Ņēma no visiem, ko varēja! Hokejistu staigāšanā no kluba uz klubu nekādus dižos iemauktus nebija izveidojusi Kirova Lipmana vadītā federācija, iemauktu trūkst arī Aigara Kalvīša brigādei.

Ķirsons, būdams spītīgs cēsnieks no t.s. Zagļu ciema, nekad nepadodas. Aizgājēju vietā vasarā no Krievijas tika uzaicināti vairāk nekā desmit šāda vecuma (2001) hokejisti, taču jau pirmssezonas pārbaudes spēlēs bija redzams, ka viņi nav ne Harlamovi, ne Kovaļčuki.

“Lido” tika iesaukti daži citiem pāri palikušie – kā Kristiāns Zelts un Mārtiņš Vītoliņš, kuri abi neizturēja pārbaudes laiku “Kurbadā”, no “Mārupes” uzaicināts itin labs uzbrucējs Edgars Lipsbergs. Jau pirms viņiem ceļu uz “Lido” bija atraduši Ņikita Zantmans, Ričards Kondrāts, Pāvils Galsons, Livars Lāns, Edgars Kamoliņš, Miķelis Freimanis, Eduards Fjodorovs. Jācer, ka atlikušie jaunie augs kopā ar vecajiem. Un ka “Lido” nebūs punktu donors. Lai Ķirsonam veicas!

19. septembrī nākamās trīs spēles: “Zemgale” - “Prizma”, “Mogo” - HS “Rīga”, “Kurbads” - “Lido”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu