Nodokļu atvieglojumi ļāvuši piesaistīt Lietuvai filmu ražotāju investīcijas €24 miljonu apmērā

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Nodokļu atvieglojumi četru gadu laikā ļāvuši  piesaistīt Lietuvai filmu ražotāju investīcijas 24,4 miljonu eiro  apmērā, paziņojis Lietuvas Kinocentrs, atsaucoties uz Beļģijas  konsultāciju firmas "KEA European Affairs" speciālistu aplēsēm.

Kopš 2014.gada Lietuvā noteikti peļņas nodokļa atvieglojumi, kuru mērķis  ir radīt labvēlīgus apstākļus pašmāju un ārzemju filmu ražotājiem,  ļaujot līdz 20% filmas ražošanas budžeta piesaistīt no privātajiem  investoriem.

Atvieglojumus šai laikā izmantojuši 68 filmu ražotāji. 23 gadījumos tie  izmantoti ārvalstu kompāniju filmām. Šāda nodokļu politika pamudinājusi  Lietuvā ar saviem projektiem ienākt gan Lielbritānijas raidorganizāciju  BBC, gan ASV telekanālu HBO.

Atvieglojumi veicinājuši arī Lietuvas uzņēmēju investīcijas kino jomā,  paredzot samazināt peļņas nodokli tiem uzņēmumiem, kuri bez atlīdzības  atvēl līdzekļus Lietuvas filmu ražotājiem. Četros gados no privātajiem  investoriem filmu ražošanai Lietuvā piesaistīti gandrīz 8,53 miljoni eiro.

Kino projekti veicinājuši arī nodarbinātību gan pašā kino nozarē, gan  saistītajās nozarēs. Lielu filmēšanas grupu ierašanās no ārzemēm nākusi  par labu gan viesnīcu, kafejnīcu un restorānu biznesam, gan transporta  un nomas pakalpojumu sektoriem.

"Pieaugot filmu ražošanas apjomiem, laikā no 2014. līdz 2017.gadam  radīts vairāk nekā 12 000 pagaidu darba vietu, bet valstij samaksāto  nodokļu summa sasniegusi gandrīz 11 miljonus eiro," norādījis Lietuvas  Kinocentrs.

Tas prognozējis, ka šā gada otrajā pusgadā kino ražošanai tiks izdoti  aptuveni 27 miljoni eiro un vairāk nekā pieci miljoni eiro no šīs summas  būs Lietuvas uzņēmēju investīcijas.

"Mums bija svarīgi izvērtēt, vai šis izvēlētais kinoindustrijas  attīstības veicināšanas modelis ir efektīvs. Tas ir īpaši būtiski,  lemjot par šādas shēmas piemērošanu turpmākajos piecos gados," sacījis  Lietuvas Kinocentra vadītājs Rolands Kvietkausks. "Par to, ka ekspertu  prognozes attiecībā uz tirgus pieaugumu ir pareizas, liecina pirmā  pusgada rezultāti: filmu ražošanas izdevumi Lietuvā pārsniedza 14  miljonus eiro, bet biznesa investīcijas tuvojās trim miljoniem."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu