Pabriks: EP balsojums par Ungāriju pagaidām nozīmē analītisku procesu, nevis nosodīšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
EP deputāts Artis Pabriks
EP deputāts Artis Pabriks Foto: Zane Bitere/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) atbalstītā sankciju procedūras ierosināšana pret Ungāriju par Eiropas Savienības (ES) pamatvērtību un likuma varas apdraudēšanu pagaidām nozīmē analītisku procesu, nevis Ungārijas nosodīšanu, sarunā ar aģentūru LETA sacīja EP deputāts Artis Pabriks.

Viņš skaidroja, ka balsojums bijis grūts, jo iesniegtajā ziņojumā bijis gana daudz muļķību un lietu, kas neattiecas ne uz Eiropas vērtībām, nedz arī pārkāpumiem. Politiķis vērsa uzmanību, ka balsojums bija par to, lai noskaidrotu, vai Ungārijā ir pārkāpumi, kas ir skaidrā pretrunā ar ES kopējām vērtībām, vērtībām, uz kurām Ungārija ir parakstījusies, iestājoties ES.

"Tas nozīmē, ka atbalstām analītisku procesu, nevis vēl nosodām Ungāriju, un cilvēki nedaudz to jauc," uzsvēra Pabriks.

Eiroparlamentārietis norādīja, ka neliberāla demokrātija vai flirtēšana ar autoritāriem režīmiem noteikti nav tas, ko viņš vēlētos redzēt kādā no ES dalībvalstīm. Pabriks neslēpa: eiroparlamentārieši bija gaidījuši, ka, Ungārijas premjers Viktors Orbāns, atbraucis uz EP, mēģinās nākt pretī un problēmu risināt ar nosacīti maigākām metodēm.

"Mēs to nesagaidījām, tādēļ tik liela daļa nobalsoja par to, ka ir jāvirzās uz priekšu un jāsaprot, kas Ungārijā notiek. Tomēr neredzu, ka pret Ungāriju šī procedūra varētu tikt ierosināta, jo būs vismaz viena dalībvalsts, kas to nobloķēs. Redzēsim, vai tas būs šā procesa gals vai turpinājums," piebilda politiķis.

Jau vēstīts, ka EP pagājušajā nedēļā atbalstīja sankciju procedūras ierosināšanu pret Ungāriju par ES pamatvērtību un likuma varas apdraudēšanu.

Šī ir pirmā reize, kad EP aicinājis ES Padomi vērsties pret dalībvalsti, lai novērstu sistēmiskus draudus ES pamatvērtībām. Šīs vērtības, kas noteiktas Līguma par ES 2. pantā un atspoguļotas ES Pamattiesību hartā, ietver demokrātijas ievērošanu, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesības, norāda EP Informācijas birojā Latvijā.

EP deputāti aicināja dalībvalstis sākt Līguma par Eiropas Savienību 7.panta 1.punktā paredzēto procedūru, norādot, ka, neskatoties uz Ungārijas varas iestāžu gatavību apspriest jebkura atsevišķa pasākuma likumību, situācija nav atrisināta, un "joprojām pastāv lielas bažas". Viņi uzsver, ka šis ir procedūras preventīvais posms, kas paredz dialogu ar attiecīgo valsti, un tā mērķis ir "novērst iespējamas sankcijas".

Pagājušā gada decembrī 7.pants pēc EK iniciatīvas tika piemērots Polijai, taču līdz šim Briselei izdevies panākt visai mazu piekāpšanos no Varšavas puses.

Teorētiski 7.panta piemērošana var novest pie attiecīgās dalībvalsts balsstiesību apturēšanas Eiropadomē, taču gan Ungārijas, gan Polijas gadījumā tas ir visai mazticami, jo tam nepieciešams visu pārējo dalībvalstu vienprātīgs atbalsts.

Ungārija ceturtdien solīja apstrīdēt EP lēmumu atbalstīt ES līguma 7.pantā paredzētās sankciju procedūras ierosināšanu pret Ungāriju par bloka pamatvērtību un likuma varas apdraudēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu