Pēc orgānu transplantācijas četri cilvēki saslimst ar vēzi (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zināms, ka ļoti retos gadījumos orgānu transplantācijas ceļā cilvēks var saslimt ar dažādām infekcijas slimībām, tomēr vēl retāki ir gadījumi, kad tādā veidā cilvēks saslimst ar vēzi. Tieši tas noticis ar četriem eiropiešiem, kas pēc orgānu saņemšanas no viena un tā paša donora saslima ar krūts vēzi.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “American Journal of Transplantation”, trīs no šiem cilvēkiem mira no vēža izraisītām komplikācijām.

Nepamanītais vēzis

53 gadus vecā orgānu donore nomira ar sirdstrieku 2007. gadā. Šai sievietei netika konstatēta neviena kaite, kas varētu liegt tai kļūt par orgānu donori. Arī vairāki testi, kas tika veikti pēc sievietes nāves, neliecināja par vēzi, tāpēc ārsti trīs cilvēkiem transplantēja sievietes nieres, plaušas, aknas un sirdi. Pacients, kuram tika transplantēta sievietes sirds, nomira īsi pēc transplantācijas.

16 mēnešus vēlāk sieviete, kura saņēma donora plaušas, sasirga ar vēzi krūšu limfmezglos. Vēža šūnu analīze atklāja, ka tās patiesībā bija krūts vēža šūnas, kas nāca no orgānu donora. Sieviete mira gadu pēc tam, kad viņai tika diagnosticēts vēzis.

Tas tika paziņots pārējiem orgānu saņēmējiem, kuri nekavējoties devās pārbaudīties, tomēr atbildes sākotnēji bija negatīvas. Tikai 2011. gadā pacientam, kuram bija transplantētas donora aknas, tajās tika atklātas krūts vēža šūnas. Pacients mira 2014. gadā.

Pacientam, kurš saņēma donora kreiso nieri, vēzis tika atklāts 2013. gadā – sešus gadus pēc transplantācijas. Divus mēnešus vēlāk pacients mira. Savukārt 32 gadus vecais vīrietis, kurš saņēma labo nieri, ar vēzi saslima 2011. gadā, tomēr veiksmīgi no tā izārstējās.

Tie ir ļoti reti gadījumi

“Saslimt ar vēzi no donora orgāna iespējams ārkārtīgi retos gadījumos. Orgānu donori iziet ārkārtīgi rūpīgas izmeklēšanas, tiek izpētītas pat to radinieku slimību vēstures. Tiesa, retos gadījumos, kā šajā, vēzis vai infekcijas var paslīdēt garām,” komentēja orgānu transplantācijas centra Ņujorkā vadītājs Luiss Tepermans (Lewis Teperman).

Šajā gadījumā donoram, šķiet, bija vēža mikrometastāzes jeb vēža šūnu grupas, kas bija pārāk sīkas, lai ar parastajām metodēm tās varētu pamanīt.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu