Lietuva nepārsūdzēs EK lēmumu par "Gazprom" darbības izmeklēšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/AFI

​Lietuva nepārsūdzēs Eiropas Komisijas (EK) lēmumu par šopavasar pabeigto Krievijas gāzes koncerna "Gazprom" darbības izmeklēšanu, pirmdien paziņojusi Lietuvas Enerģētikas ministrija.

EK 17. jūlijā oficiāli publiskoja savu maijā pieņemto atzinumu, ka "Gazprom", izmantojot dominējošo stāvokli tirgū, piecās Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs, proti, Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Bulgārijā un Polijā, iespējams, noteikusi augstākas gāzes cenas. Dalībvalstis lēmumu varēja pārsūdzēt līdz pirmdienai.

EK par to noteikusi Krievijas koncernam obligātas saistības, par kuru nepildīšanu tam draudētu naudassods līdz 10% apmērā no pasaules gada apgrozījuma, kas pērn līdzinājās aptuveni 91 miljardam eiro.

Kā ziņu aģentūrai BNS iepriekš sacījis Lietuvas enerģētikas ministrs Žīgimants Vaičūns, pārsūdzēšana nedotu īpašu labumu Lietuvai, kurai ir pietiekami daudz iespēju garantēt savu enerģētisko drošību.

"Izvērtējot šādas pārsūdzības iespējamās izredzes, tiesāšanās izmaksas un to apstākli, ka EK lēmums bija krietni uzlabots un pastiprināts jautājumā par "Gazprom" saistībām, ievērojot lielāko daļu Lietuvas aizrādījumu, kā arī to, ka Lietuvai jau ir individuāla 2012.gadā ierosināta lieta pret "Gazprom", kurā tiek aizstāvētas Lietuvas patērētāju intereses, mēs uzskatām, ka šai situācijā tas ir racionālākais lēmums. Mūsuprāt, EK lēmumā izklāstītie argumenti par "Gazprom" izdarītajiem pārkāpumiem varētu būt izdevīgi Lietuvai šai konkrētajā lietā," teikts pirmdien izplatītajā ministrijas paziņojumā.

Turklāt EK lēmumā paredzēta noteikta kārtība, kādā astoņu gadu garumā tiks uzraudzīts, kā "Gazprom" pilda savas saistības, un tas nozīmē, ka saistību pārkāpšanas gadījumā bez jebkādas papildu izmeklēšanas Krievijas gāzes koncernam tiktu noteikts naudassods, norādījusi ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu