"Florensas" posts: plūdu straumes izrauj mātei no rokām gadu veco dēlu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

20 gadus vecā Dazija Lī aizvadītajā nedēļas nogalē noskatījās, kā Ziemeļkarolīnā plosās vētra "Florensa", nesot stipras vēja brāzmas un lielus plūdus. Svētdienas pievakarē šķita, ka viss beidzies - Šarlotes rajonā, kur jaunā sieviete dzīvoja ar vecākiem un gadu veco dēlu, tikai nedaudz lija. Viņa posās ceļā pie stundas braucienā dzīvojošās vecmāmiņas, nenojaušot, ka tas beigsies ar traģēdiju, vēsta "The Washington Post".

Lī izveda laukā mazo Kaidenu, iesēdināja bērnu sēdeklītī "Hyundai Elantra" automašīnas aizmugurējā sēdeklī un sasprādzēja drošības siksnas. Dēlam līdzās viņa nolika pudelīti. 

Lī par grūtniecību uzzināja, mācoties vidusskolas pēdējā klasē. Viņa gribēja būt laba māte, taču nebija domājusi, ka par tādu kļūs tik agri. Esot gaidībās, viņa pabeidza skolu. Pavisam drīz pēc dzemdībām viņa sāka strādāt - vispirms "Dunkin Donuts" kafejnīcā, bet pēc tam "FedEx" noliktavā un "Amazon" preču izplatīšanas centrā. Dēlu viņa audzināja kā vientuļā māte.

Lī izbrauca no pagalma un devās dienvidu virzienā. Šķita, ka ceļi ir gana droši, un uz tiem bija daudz automašīnu. Lī iebrauca Junionas apgabalā, kur uz 218. šosejas pamanīja vairākas oranžas mucas abās ceļa pusēs. Viņa apstājās ceļmalā, lai brīdi apdomātos. Lī bija dzirdējusi, ka daži ceļi varot būt bīstami - Nacionālais Meteoroloģijas dienests plūdus raksturoja kā "nepieredzētus" -, bet līdz šim viss bija kārtībā. Viņa redzēja vairākas pretējā virzienā braucošas automašīnas. Ja jau citi autovadītāji izbraukuši ceļus, tad varēs arī viņa, nosprieda Lī.

Foto: AP/Scanpix

Neilgi pirms astoņiem vakarā Lī izbrauca cauri mucām, lejā no kalna un izdarīja pagriezienu. Tad viņa izdzirdēja ūdens šaltis. Valdīja gandrīz pilnīga tumsa, kad "Elantra" iebrauca ūdenī un tās riteņi atrāvās no zemes. Automašīna vairākas reizes apgriezās ap savu asi un sasvērās uz kreiso pusi. Lī brīdi nespēja padomāt - viņa juta tikai bailes. 

Automašīnā sāka ieplūst ūdens. Tā lēnām grima.

Neatsprādzējot savu drošības jostu, Lī pagriezās uz mazā Kaidena pusi. Viņš neizskatījās nobijies - tikai apmulsis. Viņa atsprādzēja puiku un centās savākt mantas, bet saprata, ka laika tam nepietiks. Viņa paņēma Kaidenu rokās un pamanīja, ka auto logi jau ieplaisājuši. Cenšoties tikt laukā, sieviete saprata, ka joprojām ir piesprādzējusies. Stresa un baiļu dēļ pat tik vienkāršs uzdevums kā drošības jostas atsprādzēšana sagādāja grūtības. Mašīnā turpināja plūst ūdens. 

Lī kāpa laukā no mašīnas, droši turot dēlu darbā uztrenētajās rokās. Viss ritēja labi, līdz viņas kāja sapinās atsprādzētajā drošības jostā. Sieviete zaudēja līdzsvaru un iekrita ūdenī. Dubļainais ūdens bija biezs un necaurredzams. Pirms brīža viņa turēja Kaidenu pie krūtīm, bet tagad bija satvērusi tikai viņa apakšdelmu. Ūdens straume ar neticamu spēku rāva puiku prom. Māte turēja viņu aiz rokas locītavas. Vēlāk aiz plaukstas, pēc tam - tikai aiz pirksta. Līdz straume aizrāva zēnu prom pavisam.

Kāds garāmbraucējs redzēja, kā ūdenī tika ierauta Lī automašīna, un palīdzēja sievietei izglābties. Pēc pusnakts viņu ar nelieliem savainojumiem izrakstīja no slimnīcas, un Lī sagaidīja viņas vecāki un māsa Kaila. Viņi atgriezās uz 218. šosejas, cerot atrast puiku. Taču izmisīgā cerība izgaisa, kad viņi ieraudzīja tur valdošos plūdus.

"Izklausījās pēc ūdenskrituma," teica Kaila. Ģimene sauca Kaidenu, taču atbildi nesaņēma. 

"Es darīju visu, ko varēju," Lī teica žurnālistam, kas netālu filmēja sižetu. "No brīža, kad paliku stāvoklī, līdz mirklim, kad viņu zaudēju. Es darīju visu, ko spēju, lai viņu izglābtu un pasargātu."

Viņi turpināja meklēt Kaidenu līdz pieciem rītā. Pēc tam Lī devās uz Junionas apgabala šerifa biroju un ziņoja par Kaidena pazušanu. Desmitos rītā Lī saņēma ziņas, ka Kaidens atrasts noslīcis.

Jaunākās ziņas liecina, ka vētra "Florensa" līdz šim ASV prasījusi vismaz 31 cilvēka dzīvību. Glābēji izglābuši simtiem cilvēku, galvenokārt no applūdušām mājām.

Ziemeļkarolīnā arī ir paaugstināts zemes nogruvumu risks, kas ir ļoti bīstami. Atsevišķos apgabalos plūdi varētu turpināties vēl vairākas nedēļas.

VIDEO: Viesuļvētras datorsimulācija

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu