Ventspilī koncertēs Sems Emidons un Šazāds Izmailijs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Šazāds Izmailijs (Shahzad Ismaily)
Šazāds Izmailijs (Shahzad Ismaily) Foto: publicitātes

Ar vienīgo koncertu Latvijā 23. novembrī Ventspilī, teātra nama “Jūras vārti” Jaunajā zālē viesosies dziesminieks Sems Emidons (Sam Amidon) un multimākslinieks Šazāds Izmailijs (Shahzad Ismaily) no Amerikas Savienotajām Valstīm.

Abiem mūziķiem, kuri nu muzicē kopā, koncerts Ventspilī būs atgriešanās Latvijā. Vienam  drīza, otram – pēc ilgāka laika. Sems pirmoreiz mūsu pusē viesojās pirms vairāk nekā 8 gadiem, kad uz “Jūras vārtu” skatuves muzicēja kopā ar Niko Mjūliju (Nico Muhly), Benu Frostu (Ben Frost) un Valgīru Sigurdsonu (Valgeir Sigurðsson) “Vaļu vērošanas” turnejas ietvaros. Šazāds turpretī Ventspilī bija vēl nesen, pagājušā gada novembrī kā kolektīva “Ex Eye” dalībnieks.

Toreiz, tālajā 2010. gadā, Semu ar pārējiem “vaļu vērotājiem” vienoja gan personīga un radoša draudzība, gan kopīgā Reikjavīkas izdevniecība “Bedroom Community”, bet pēdējos trīs mūziķa albumus izdevis Stīva Raiša (Steve Reich) apgāds “Nonesuch”. Pagājušogad klajā nākušais ieraksts “The Following Mountain”, šķiet, ir pirmais, kurā apkopota viņa autormūzika. Lai arī vairāk nekā dekādi ilgajā skatuves dzīvē Sems Emidons allaž demonstrējis savdabīgu, atšķirīgu pieeju ģitāras, bandžo un citu instrumentu spēlei, kā arī dziedāšanai, līdz nesenai pagātnei viņš aizrāvās ar amerikāņu tautas mūzikas izpēti un reinterpretāciju, galveno uzmanību veltot mantojumam no vēlīnā deviņpadsmitā, 20. gadsimta sākuma. Daudz kas mainījās pirms diviem gadiem, 2016. gada pavasarī, kad Sems, izpūrušais trubadūrs vienmēr rūtainos flaneļa kreklos, piekrita sava drauga, ilggadēja partnera uz skatuves un ierakstos Šazāda Izmailija uzaicinājumam “padžemot” kādā Bruklinas studijā. Sesija izvērtās episka. Par milzu prieku Semam, kurš pats ir liels džeza un improvizācijas cienītājs, to demonstrējot savā mūzikā, ierakstā pievienojās leģendārais bundzinieks, Roberta Ailera (Robert Ayler), Paula Bleja (Paul Bley) un daudzu citu džeza grandu partneris Milfords Greivs (Milford Graves), perkusionists, Džimija Hendriksa (Jimi Hendrix) partneris 69. gada Vudstokā Džuma Sultāns (Juma Sultan), kā arī jaunais saksofonists Sems Gendels (Sam Gendel) no Losandželosas. Džema kulminācija un visas sesijas virsotne ir “The Following Mountain” izskaņa – skaņdarbs “April”, kurš jo spilgti ilustrē pirms vairākiem gadiem Sema Emidona sākto ceļojumu kakofonijā jeb “cauri iztēlei”, kā to nodēvējis viņš pats.

Foto: publicitātes

Pensilvānijas ogļraču pilsētiņā Šikšinijā pakistāniešu ģimenē dzimušais Šazāds Izmailijs ir viens no neparastākajiem, daudzpusīgākajiem mūziķiem – autodidaktiem, kurš jau kopš agras bērnības nepazīst robežas mūzikā. Ar vienlīdz nerimstošu aizrautību viņš iepazīst baliešu, pakistāniešu, japāņu, marokāņu un citu tautu mūziku un sadarbojas ar tādiem mūziķiem kā Marks Ribo (Marc Ribot), Džons Zorns (John Zorn), Lorija Andersone (Laurie Anderson), Džodžo Meijers (Jojo Mayer) un daudziem jo daudziem citiem. Jā, arī ar Gregu Foksu (Greg Fox), Tobiju Samerfīldu (Toby Summerfield) un Kolinu Stetsonu (Colin Stetson) pēdējā sānsolī smagajā mūzikā – kolektīvā “Ex Eye”.

Ventspilī gaidāmais dueta koncerts būs pirmais un līdz šim vienīgais mūziķu koncerts Latvijā un Baltijas valstīs vispār.

Biļetes uz Sema Emidona un Šazāda Izmailija koncertu 23. novembrī teātra nama “Jūras vārti” Jaunajā zālē no trešdienas, 19. septembra, plkst. 12:00 būs nopērkamas “Biļešu servisa” tīklā. Tikai pirmās 20 biļetes pieejamas par īpašu cenu – 8.00 EUR.

Sems Emidons, Šazāds Izmailijs un Bils Frizels kopīgā “Tiny Desk” koncertā:

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu