Džudita Ouena: "Mana mūzikas mīlestība ir visaptveroša"

Intervija ar dziedātāju
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Džudita Ouena
Džudita Ouena Foto: publicitātes

21. septembrī  jaunatklātajā Siguldas novada Kultūras centrā un 22. septembrī Ēdoles pilī uzstāsies velsiešu dziesminiece Džudita Ouena (Judith Owen). Duetā ar perkusionistu Pedro Segundo atskaņojot dziesmas no šogad izdotā albuma “redisCOVERed”, kurā dziesminiece ir veidojusi neierastus aranžējumus populārām dziesmām, tajā skaitā Džastina Timberleika “Can’t Stop the feeling”, Dreika “Hotline Bling”, Bītlu “Blackbird”, Eda Šīrana “Shape of You” un citām klausītājiem labi zināmām dziesmām. Sarunā ar TVNET dziesminiece atklāj, kā viņa veido citu autoru dziesmu aranžējumus.

Albumā klausītājiem labi zināmas dziesmas ir ieguvušas stilistiski jaunu skanējumu. Kādus principus ievērojat, veidojot aranžējumus citu autoru dziesmām?

- Kā māksliniece šķērsoju mūzikas robežas: džezu, popu un rokmūziku - šos un vēl citus stilus uztveru kā vienu mūzikas valodu. Mana mūzikas mīlestība ir visaptveroša. Šajā ierakstā pirmo reizi veidoju kaverversijas citu autoru dziesmām. Pati esmu autore, kas pati raksta sev mūziku, bet man patīk arī kaverversijas. Es šīs dziesmas radu kā no jauna - atšķirīgā aranžējumā, lai šīs dziesmas iegūtu atšķirīgu nozīmi - stāstītu par mani un manu dzīvi, un dziesmās sevi atpazītu arī klausītāji. Protams, tās joprojām var atpazīt pēc nosaukuma, bet, uzstājoties koncertā, es dziesmu un tās autoru piesaku tikai pēc tam, kad esmu to nodziedājusi. Man patīk pārsteigt klātesošos. Tāpēc albumam ir dots nosaukums “redisCOVERed” (tulkojot no angļu valodas - atklāts no jauna), jo dziesmas tu vari klausīsies tā, it kā tās dzirdētu pirmo reizi.

Kā tapa, piemēram, dziesmas “Shape of You” versija?

- Vairākkārt pārlasīju dziesmas vārdus līdz nonācu līdz rindiņai "Put Van the Man on the Junxbox" - atsaucei uz  Van Morisonu, kurš arī ir īru dziesminieks, kurš savukārt ir uzaudzis ar afroamerikāņu mūziku, piemēram, Filadelfijas soulmūzikas, fanka, disko grupas, kas veidojušas arī manu muzikālo gaumi. Un es nodomāju - labi radīšu "Shape of You skan" Reja Čārlza un meiteņu grupas "The Ronettes" manierē, un šoreiz dziesmas galvenā varone būs sieviete, iedvesmojoties no šīm apbrīnojamām 60. gadu meiteņu grupām. 

“Shape of You” koncertversijā dzirdama baritona saksofona solo partija.

- Jā, to spēlē neticami talantīgais Rodžers Luiss (Roger Lewis). Viņš dibināja pasaulslaveno brass grupu "The Dirty Dozen Brass Band". Rodžers Luiss ir izcilākais baritona saksofona spēlētājs, kādu jūs jebkad varēsiet redzēt. Un baritona saksofons ir seksīgākais pasaules instruments! Luiss spēlē arī  “Delfeayo Marsalis & the Uptown Jazz Orchestra”. Un šajos koncertos klausītāji, īpaši sievietes, sēž savos krēslos izkusušas, muti vaļā, vērojot - kā Rodžers pārvalda savu instrumentu! Es viņu uzaicināju pievienoties un Rodžers teica - jā, viņš esot mans fans. Ņūorleānā esmu pieņemta, mīlēta un respektēta, un tas man ļoti daudz nozīmē. Ņūorleānā ir radīta tā mūzika, kuru bērnībā klausījos un kas mani joprojām iedvesmo!

Video: Judith Owen "Shape Of You" (live in a New Orleans salon – redisCOVERed):

Albuma ierakstā un jūsu koncertu grupā spēlē arī slavenais basģitārists Lelands Sklars (Lenard Sklar), kuru mēs zinām arī kā Fila Kolinsa grupas dalībnieku. Kā aizsākās jūsu sadarbība?

- Lenards Sklars. Kad biju pavisam maza meitene, sēdēju vecāku automašīnas aizmugures sēdeklī kopā ar savu māsu, kura dziedāja līdzi Džeimsam Teiloram un Kerolai Kingai  (James Taylor, Carol King – amerikāņu dziesmu rakstneiki) es toreiz vēl nezināju, ka klausos Lelanda basa spēli. Viņš ir spēlējis arī ar Džoniju Mičelu (Joni Mitchel) un Džeksonu Braunu (Jackson Browne). Viņš ir piedalījies 25 000 dažādu albumu ierakstos. Un tagad atkal spēlē kopā ar Filu Kolinsu uz lielām skatuvēm, pulcējot ar klausītājiem pilnas arēnas un stadionus. Un viņš spēlē arī ar mani, kas ir apbrīnojami! Diemžēl Latvijas koncertos viņš nepiedalīsies, jo šobrīd atrodas tūrē ar Filu Kolinsu. Šo Kolinsa atgriešanos uz skatuves iepriekš nevarēja paredzēt! 

Ar Lenardu iepazinos, pateicoties savam vīram. Mans vīrs Harijs ir slavens komiķis, satīriķis un komēdiju aktieris. Viesojos vīra šovā, kur Lelands mani pirmo reizi dzirdēja, un tā mēs satikāmies. Es ļoti mīlu Lelanda spēli. Esmu pat lūgusi saviem iepriekšējiem basģitāristiem, lai viņi skan pēc Lelanda Sklara. Mums ir muzikāls mīlas romāns un mēs esam labākie draugi. Kad viņš spēlē manu mūziku, tā kļūst par skaistu deju!

Judith Owen ft. Leland Sklar "More Than This":

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu