Zbigņevs Stankevičs: "Vārds bibliotēka man asociējas ar citu vārdu – Bībele" (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Zbigņevs Stankevičs
Zbigņevs Stankevičs Foto: kadrs no video

Īsi pirms Romas pāvesta Franciska vizītes Latvijā, Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs dalās pārdomās par visu grāmatu Grāmatas nozīmi un rakstītā vārda nozīmi cilvēku savstarpējās attiecībās un attiecībās ar Dievu. Video intervija ar arhibīskapu ir otrā, kas publicēta Baltic International Bank organizētā projekta “Bibliotēka” ietvaros.

“Vārds bibliotēka man asociējas ar citu vārdu – Bībele, jo Bībele ir grāmatu krājums. Bībele sastāv no daudzām grāmatām, un bibliotēka arī sastāv no daudzām grāmatām. “Bībele” tulkojumā – tās ir grāmatas,” intervijā stāsta Zbigņevs Stankevičs.

“Atšķirībā no citām grāmatām, kas ir cilvēku sarakstītas, Bībelei ir divi autori – viens autors ir Dievs un otrs autors ir cilvēks. Interesanti, ka šajā gadījumā abi ir svarīgi – tur ir radoša sadarbība. Šo grāmatu var saprast tikai tādā garā, kādā tā ir sarakstīta. Ko tas nozīmē? Tam Dieva garam, tai inspirācijai, kas bija Bībeles autoriem, ir jādveš cilvēka sirdī un jāapgaismo cilvēka prātu, lai tas spētu saprast, kas tur ir rakstīts.”

Video stāstā par literatūras, grāmatu un bibliotēkas nozīmi, arhibīskaps detalizēti skaidro, kāpēc izteikt vārdu ir liela atbildība, un kāpēc vārdiem – kā runātiem, tā rakstītiem – ir milzīgs iedarbības spēks. Interviju, līdzās jau augusta beigās publicētajai intervijai ar Noru Ikstenu, iespējams noskatīties projekta mājas lapā www.manabiblioteka.lv.

Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskapa-metropolīta Zbigņeva Stankeviča video intervija ir otrā, kas skatītājiem tiek piedāvāta projekta “Bibliotēka” ietvaros. Tuvākajos mēnešos gaidāmi arī video materiāli, kuros par literatūras un grāmatu tēmu stāsta Andris Vilks, Kārina Pētersone, Valērijs Belokoņs, Uldis Bērziņš, Imants Lancmanis, Māris Bērziņš, Sanita Stinkule un Vaira Vīķe-Freiberga. Projektu “Bibliotēka” veido Baltic International Bank – ilggadējs latviešu literatūras mecenāts. 

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu