Izraēla Krievijas lidmašīnas notriekšanā vaino Asadu un Irānu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Izraēla otrdien pauda nožēlu par to, ka Krievijas armijas lidmašīnas apkalpes locekļi zaudējuši dzīvību, kad viņu lidaparātu kļūdas pēc Izraēlas uzlidojuma laikā notrieca Sīrija, un notikušajā vainoja Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu un Irānu.

"Izraēla pauž nožēlu par Krievijas lidmašīnas, kas tika notriekta Sīrijas pretgaisa aizsardzības ugunī, apkalpes locekļu nāvi," teikts Izraēlas armijas paziņojumā.

"Izraēla uzskata, ka Asada režīms, kura armija notrieca Krievijas lidmašīnu, ir pilnā mērā vainīgs par šo incidentu. Izraēla arī uzskata, ka Irāna un terora organizācija "Hizbollah" ir atbildīgas par šo bēdīgo atgadījumu."

Izraēlas pirmdien vakarā īstenotās operācijas mērķis bijis Sīrijas militārais objekts, no kura bruņojuma ražošanas sistēmas "Irānas vārdā drīz būtu nosūtītas" Libānas šiītu grupējumam "Hizbollah".

Izraēla uzskata Irānu par savu galveno ienaidnieku. 2006.gadā Izraēlas un "Hizbollah" starpā notika karš.

Izraēla arī apstrīdējusi Krievijas versiju par notikumu secību.

"Laikā, kad notika uzbrukums mērķim Latākijā, Krievijas lidmašīna, kurai tika trāpīts, neatradās operācijas apvidū," teikts armijas paziņojumā. "Kad Sīrijas armija raidīja raķetes, kas trāpīja Krievijas lidmašīnai, [izraēliešu] iznīcinātāji jau atradās Izraēlas gaisa telpā".

"Krievijas lidmašīnai tika trāpīts un tā tika notriekta plašās un neprecīzās Sīrijas pretgaisa aizsardzības ("zeme-gaiss" raķešu) uguns dēļ," teikts paziņojumā.

Krievijas Aizsardzības ministrija otrdien paziņoja, ka tās izlūklidmašīnu, kurā atradās 15 cilvēki, virs Vidusjūras notriekusi Sīrijas zenītraķete.

Ministrija norādīja, ka tās lidmašīnai nejauši trāpījusi viena no Sīrijas raķetēm, kas tika izšautas uz četriem Izraēlas iznīcinātājiem, kuri pirmdienas vakarā veica uzlidojumu objektiem Latākijas provinces piekrastē.

Maskava apsūdzēja izraēliešu lidmašīnas par krievu lidaparāta "iespiešanu" ugunslīnijā.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka tā esot bijusi "apzināta provokācija", norādot, ka Izraēla informējusi Krieviju par savu gaisa operāciju šajā rajonā tikai minūti iepriekš.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu telefonsarunā ar savu izraēliešu kolēģi Avigdoru Lībermanu izteicies, ka Izraēlas gaisa spēki ir "pilnībā atbildīgi" par krievu lidmašīnas un tās apkalpes bojāeju, un brīdinājis, ka Maskava sev rezervē tiesības uz attiecīgu atbildi.

Savukārt Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka lidmašīnas notriekšana neietekmēšot pirmdien panākto Krievijas prezidenta Vladimira Putina un viņa Turcijas kolēģa Redžepa Tajipa Erdogana vienošanos par demilitarizētās zonas izveidošanu ap Sīrijas nemiernieku kontrolēto Idlibas provinci.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu