PVO: Pērn pasaulē ar tuberkulozi saslimuši desmit miljoni cilvēku

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Cilvēks ar skābekļa masku slimnīcā. Ilustratīvs foto
Cilvēks ar skābekļa masku slimnīcā. Ilustratīvs foto Foto: AP/LETA

Pagājušajā gadā pasaulē ar tuberkulozi saslima aptuveni desmit miljoni cilvēku un pasaule vēl ir tālu no tās epidēmijas apkarošanas, teikts Pasaules veselības organizācijas (PVO) jaunākajā ziņojumā.

Tuberkuloze ir viens no desmit galvenajiem nāves cēloņiem pasaulē un pagājušajā gadā no tās mira 1,6 miljoni cilvēku.

PVO pērn oficiāli reģistrēja 6,4 miljonus tuberkulozes gadījumu, tomēr reālo saslimšanas gadījumu skaitu tā lēš uz desmit miljoniem sakarā ar neziņošanu un nepareizām diagnozēm.

Tuberkulozes gadījumi reģistrēti visās valstīs un visās vecuma grupās, taču

divas trešdaļas gadījumu reģistrēti astoņās valstīs - Indijā, Indonēzijā, Ķīnā, Filipīnās, Pakistānā, Nigērijā, Bangladešā un Dienvidāfrikā.

Valstīs ar augstiem ienākumiem saslimstība ir zemāka, un Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā un Eiropā reģistrēti tikai 6% saslimšanas gadījumu.

Pagājušajā piektdienā ANO dalībvalstis vienojās par globālu plānu, kas paredz pastiprināt cīņu pret tuberkulozi.

Pēc nedēļām ilgām smagām sarunām tika akceptēts galīgais deklarācijas teksts, kas tiks oficiāli pieņemts pirmajā šai slimībai veltītajā samitā 26.septembrī. Šis samits notiks ANO Ģenerālās asamblejas sanāksmes ietvaros Ņujorkā.

Galīgā deklarācija ar 53 punktiem paredz, ka valstu līderi samitā apņemsies izbeigt tuberkulozes epidēmiju līdz 2030.gadam un nodrošināt 13 miljardus ASV dolāru gadā šā mērķa sasniegšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu