SPRK: Valsts kontrole nav vērtējusi sadales sistēmas pakalpojumu tarifu apstiprināšanas procesu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Valsts kontrole revīzijas ziņojumā par AS "Sadales tīkls" sadales sistēmas pakalpojumu tarifos iekļauto izmaksu ekonomiskumu ir vērtējusi vien daļu izmaksu, kas ir saistītas ar sadales sistēmas pakalpojumu sniegšanu, taču revīzijā nav vērtēts ne Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) sadales sistēmas pakalpojumu tarifu apstiprināšanas process, ne tarifu lēmums, informēja SPRK.

Regulators vērš uzmanību, ka ne visas izmaksas, kuras Valsts kontrole ir apšaubījusi savā revīzijā, ir iekļautas tarifos un ietekmē tarifu apmēru.

SPRK norāda, ka Valsts kontrole savā revīzijas ziņojumā ir analizējusi 2017.gada faktiskās izmaksas, kas nav iekļautas tarifos, jo SPRK tarifus apstiprināja 2016.gada maijā. Tarifu vērtēšanas procesā SPRK neatzina virkni izmaksu, tajā skaitā, daļu no izmaksām, kas saistītas ar darba koplīgumu.

SPRK panāca arī tādu personāla izmaksu samazinājumu kā atlaišanas pabalsti, atlīdzības amatpersonām, iemaksas pensiju fondā, apmaksātas papildatvaļinājuma dienas un citas. Kopējais izmaksu samazinājums, kas tika iegūts attiecībā uz darba samaksām - 1,4 miljoni eiro.

Tika samazinātas arī klientu apkalpošanas izmaksas, degvielas izmaksas un citas. Kopējais izmaksu samazinājums, ko SPRK izdevās panākt visās pozīcijās, ir 3,4 miljoni eiro.

SPRK pēdējo gadu laikā, pārskatot kapitāla atdeves likmes, esot ievērojami samazinājusi arī regulēto uzņēmumu atļautās peļņas apmērus.

"Sadales tīkla" tarifu gadījumā atļautās peļņas apmērs samazināts par 12 miljoniem eiro. Vienlaikus SPRK ir ierobežotas iespējas ietekmēt "Sadales tīkla" investīciju plānus.

SPRK šāda funkcija nav uzticēta, lai arī jau ilgāku laiku SPRK ir rosinājusi attiecīgu pilnvaru piešķiršanu.

Neskatoties uz to, ka Valsts kontrole norāda, ka revīzijas mērķis nebija veikt SPRK apstiprinātas sadales sistēmas tarifu aprēķināšanas metodikas analīzi, tomēr secinājumi par to ir izdarīti, norādot, ka metodika neparedz pietiekamus stimulus, kas veicinātu operatora efektivitāti un produktivitāti, skaidro SPRK.

Regulators vērš uzmanību, ka atbilstoši efektivitāti veicinoši stimuli var būt ietverti gan tarifu metodikā, gan pašā tarifu lēmumā. Lēmums par "Sadales tīkla" tarifiem pēc būtības šādus efektivitātes stimulus ietver un jau šobrīd ir redzams, ka "Sadales tīkls" veic pasākumus darbības efektivitātes paaugstināšanai, bet lietotājiem ir radīta iespēja samazināt maksājumus, pārskatot savu pieslēgumu jaudas.

Jaunā sadales tarifu struktūra motivē lietotājus atteikties no neizmantotiem pieslēgumiem un motivē samazināt pieslēgumu jaudas, uzsver SPRK. Tas savukārt dod iespēju arī samazināt nepieciešamos ieguldījumus tīklā, jo nebūs nepieciešams uzturēt infrastruktūru, kas saistīta ar tā sauktajiem "tukšajiem pieslēgumiem".

Samazinoties pieprasītajām jaudām, pavērsies iespēja mazāk investēt apakšstaciju un transformatoru jaudās, kā rezultātā kopējā sistēma kļūs efektīvāka un izmaksas būs iespējams mazināt.

Kopš tarifa ieviešanas teju 60 000 klientu ir samazinājuši neizmantotās elektrotīkla pieslēguma jaudas, savukārt no pieslēgumiem, kuri klientiem nav nepieciešami, ir atteikušies vairāk nekā 20 000 klientu.

Tas nozīmē, ka iedzīvotājiem, kuri patērē elektroenerģiju, vairs nav jāmaksā par neapdzīvotām vasarnīcām, tukšiem industriālajiem objektiem vai pļavām, kur ir tikai elektrības pieslēgums bet elektrība ilgstoši netiek patērēta, skaidro SPRK.

Jau tarifu vērtēšanas gaitā bija paredzēts izmaksu samazinājums noteiktās izmaksu pozīcijās un attiecīgi tika radīti stimuli "Sadales tīkla" izmaksas šajās pozīcijās mazināt un efektivizēt savu darbību. Apstiprinot tarifu, bija arī paredzams, ka vismaz daļa lietotāju samazinās savas pieslēgumu jaudas, kas attiecīgi mazinās "Sadales tīkla" ieņēmumus un motivēs "Sadales tīklu" negūtos ieņēmumus kompensēt ar efektivitātes pasākumiem. "Sadales tīkla" faktiskais ieņēmumu apjoms 2016.gadā bija par 14 miljoniem eiro mazāks, salīdzinot ar tarifu lēmumā aprēķināto ieņēmumu apjomu.

Valsts kontrole savā revīzijas ziņojumā aicina SPRK pilnveidot elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodiku, balstoties uz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) rekomendācijām, ieviešot uz motivēšanu balstītu regulēšanu. Neskatoties uz to, ka OECD rekomendācijas SPRK saņēma sešus mēnešus pēc sadales sistēmas pakalpojumu tarifu apstiprināšanas, SPRK jau pašā tarifu lēmumā šādus stimulus ir ietvēris. Turklāt kopš 2016.gada SPRK ir pilnveidojis četras metodikas enerģētikā, ieviešot uz motivēšanu balstītu regulēšanu. Tā ir daļa no SPRK darbības stratēģijas un šobrīd notiek darbs pie pārējo nozaru metodiku pilnveides.

SPRK pateicas Valsts kontrolei par ieguldīto darbu, jo šis ir pirmais tāda mēroga projekts elektroenerģijas nozarē, ko Valsts kontrole ir vērtējusi. Ja Valsts kontrolei ir priekšlikumi par nepieciešamajiem uzlabojumiem SPRK izdotajās metodikās, tad SPRK ir gatava tos uzklausīt un ņemt vērā.

Kā ziņots, Valsts kontroles revīzijā secināts - AS "Sadales tīkls" elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifos iekļautās izmaksas ne visos gadījumos ir ekonomiski pamatotas un nepieciešamas sadales pakalpojumu sniegšanai. Kā konstatēts revīzijā, lai gan "Sadales tīkls" elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifi aprēķināti atbilstoši SPRK noteiktajai metodikai, nevar apgalvot, ka tarifos ir pilnībā nodrošinātas likumā noteiktās pakalpojuma lietotāju intereses.

Ņemot vērā šos secinājumus, Valsts kontrole aicina SPRK izvērtēt elektroenerģijas sadales pakalpojumu tarifu aprēķinu metodiku. Kā norādīja Valsts kontroles pārstāve, revīzijas secinājumi par "Sadales tīkla" sadales pakalpojumu tarifiem apliecina, ka jau pirms pāris gadiem saņemtās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) rekomendācijas sabiedrisko pakalpojumu tarifu noteikšanā "rūpīgi jāizvērtē un jāievieš, lai nodrošinātu un līdzsvarotu gan sabiedrisko pakalpojumu sniedzēja, gan lietotāju intereses".

Revīzija tika veikta par elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifos iekļauto izmaksu ekonomisko pamatotību un atbilstību ekonomiskuma, produktivitātes un efektivitātes principiem. Jaunie pakalpojumu tarifi ir spēkā no 2016. gada augusta. Apkopojot revīzijā gūtos secinājumus, Valsts kontrole “Sadales tīklam” sniegusi deviņus ieteikumus izmaksu ierobežošanai un aicina ņemt šos ieteikumus vērā, turpinot “Sadales tīklā” uzsākto izmaksu optimizēšanu un efektivitātes uzlabošanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu