Kurucs: 13 gadu vecumā man bija jākļūst nobriedušam

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rodions Kurucs
Rodions Kurucs Foto: AP/Scanpix

Rodions Kurucs bija spiests jau pusaudžu gados kļūt nobriedis, jo 13 gadu vecumā viens pats pārcēlās no Cēsīm uz Rīgu, intervijā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Bruklinas "Nets" mājaslapā pastāstījis Latvijas basketbolists.

Kurucu jūnijā NBA jauno spēlētāju draftā "Nets" komanda izvēlējās ar kopējo 40. numuru (katru gadu tiek izvēlēti 60 spēlētāji). Savukārt jūlijā Latvijas basketbolists noslēdza ilgtermiņa līgumu ar Bruklinas klubu.

Pašlaik 20 gadus vecais Kurucs intervijā "Nets" mājaslapā atzinis, ka pusaudžu gados viņam nebijis viegli pārcelties no Cēsīm uz Latvijas galvaspilsētu, kur viņš 13 gadu vecumā sāka trenēties "VEF Rīga" kluba jauniešu sistēmā.

"Gandrīz katru vakaru zvanīju mammai, lai ved mani atpakaļ. Viņa teica - ja gribi, es aizbraukšu tev pakaļ, nav nekādu problēmu. Bet tad vectēvs man sacīja - vai tiešām gribi doties atpakaļ, vai tiksi galā un sasnigsi to, ko vēlies? Izlēmu palikt un strādāt," pastāstīja Kurucs, kuram vectēvs katru vakaru atgādinājis iepriekš teiktos vārdus.

Kuruca vectēvs Vladimirs Kiseļevs ir basketbola treneris, savukārt brālis Artūrs šovasar bija viens no komandas līderiem Latvijas U-18 izlasē, kas pašu mājās notikušajā Eiropas čempionātā izcīnīja sudraba medaļas.

"Cēsīs, kur visi pazīst vectēvu, skolā klājās daudz vieglāk - man deva atlaides un labas atzīmes. Kad nokļuvu tur [Rīgā], nevienu neinteresēja, kas ir mans vectēvs un kas esmu es. Man bija vairāk jāmācās, jāparūpējas pašam par sevi - ēdienu, jānokļūst uz skolu ar tramvaju un autobusu. Tas bija grūti. Man bija 13 gadi, tāpēc nācās ātri nobriest," teica Kurucs.

Latvijas basketbolists atzina, ka ar vectēvu nekad nebija iedomājušies, ka viņš kādu dienu varētu kļūt par NBA spēlētāju. Vectēvs savulaik esot domājis, ka kļūt par profesionālu basketbolistu un spēlēt kādā Latvijas komandā Rodionam būtu labs sasniegums karjerā.

"Mēs patiesībā nekad nedomājām, ka es tikšu tik augstu. Kādu dienu, kad biju jaunāks, es viņam prasīju - kur tu gribi, lai es nokļūstu? Cik augstu tieku? Viņš teica, ka būtu labi, ja es spēlētu Latvijas vadošajā līgā. Pēc tam es sevi parādīju, mani pamanīja "Barcelona" un noslēdzu līgumu ar šo klubu. Viņš par to ļoti priecājās. Tagad esmu šeit, un viņam [vectēvam] vienkārši trūkst vārdu," sacīja Kurucs.

"Es uz to gāju, tas bija mans sapnis [nokļūt NBA] un aizraušanās. Vēlējos šeit nokļūt un strādāt," piebilda Latvijas basketbolists.

NBA draftā izraudzīti seši Latvijas basketbolisti.

2004.gadā ar kopējo 11.numuru Goldensteitas «Warriors» izraudzījās Andri Biedriņu, bet 2011.gadā ar 42.numuru Indiānas «Pacers» izvēlējās Dāvi Bertānu, kurš gan uzreiz pēc tam nonāca Sanantonio «Spurs» paspārnē.

Savukārt 2013.gadā Jāni Timmu ar 60.numuru izraudzījās Memfisas «Grizzlies», lai gan tagad tiesības uz latvieti pieder Orlando «Magic» komandai.

Tikmēr visaugstāk izraudzītais latvietis ir Kristaps Porziņģis, kuru ar ceturto numuru 2015.gada draftā izvēlējās Ņujorkas «Knicks».

Pērn draftēts tika Anžejs Pasečņiks, kuru pirmajā kārtā ar kopējo 25.numuru izvēlējās Orlando «Magic» komanda, tomēr neilgi pēc tam tiesības uz viņu tika aizmainītas uz Filadelfijas «76ers».

NBA spēlējuši līdz šim ir četri latvieši - Gundars Vētra, kurš 90.gadu sākumā neilgu brīdi pārstāvēja Minesotas «Timberwolves», Biedriņš, Porziņģis un Bertāns.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu