LLKC: Daudzos Latvijas dārzos nobriedusi varena ābolu raža un bumbieru netrūkst

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Par spīti ļoti sausajai vasarai daudzos Latvijas dārzos šogad ir nobriedusi varena ābolu raža un arī bumbieru netrūkst, secinājuši Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) eksperti.

LLKC vecākais dārzkopības speciālists Māris Narvils norādīja, ka sausais un siltais laiks šogad daudzviet veicināja pat ļoti bagātīgu augļukoku ziedu apputeksnēšanos. Ilgais sausums un atbilstoši fitosanitārie pasākumi neļāva izpausties arī kraupim.

Vienlaikus viņš atzīst, ka vasaras otrajā pusē dārzos bez pasākumiem dažādu augļu puvju ierobežošanai salīdzinoši strauji izplatījās augļu parastā puve, kā arī rūgtā puve ar diviem ierosinātājiem. Āboliem un bumbieriem šovasar bija ļoti labvēlīgi apstākļi cukuru uzkrāšanai, kā arī labi koptos vainagos notika intensīva, labi izgaismotu augļu krāsošanās. Tomēr sausuma dēļ daļā dārzu āboli un bumbieri ir sīkāki nekā citus gadus.

Pēc viņa sacītā, paātrinātā attīstība ātrāk liek arī augļus novākt - rudens šķirnēm jau jābūt novāktām, jāsteidz vākt arī ziemas ābolu un bumbieru šķirnes. Lai noteiktu augļu gatavību, var lietot dažādus paņēmienus. Tostarp ābolu gatavību noteikt brīdī, kad nokrīt pirmie veselie augļi, kas gan ir salīdzinoši neprecīzs veids. Tāpat to ir iespējams pateikt pēc sēklu krāsas - kad ābolu sēklas sāk mainīt krāsu no pilnīgi baltām uz brūnām, auglis sasniedzis gatavību. Tomēr arī ar šo paņēmienu ražas novākšanu var sasteigt vai nokavēt.

Pēc Narvila teiktā, drošākais veids, lai novērtētu augļu gatavību, ir joda-cietes tests. Uzpilinot joda-spirta šķīdumu, jāvēro reakcija - jo intensīvāk un vienmērīgāk pārgrieztās ābolu pusītes iekrāsojas, jo negatavāks ābols. Āboliem nogatavojoties, sākas cietes pārvēršanās cukuros, tādēļ pārgrieztais ābols iekrāsosies arvien mazāk.

Viņš piebilda, ka ābola gatavības skalu ar šo metodi parasti izsaka ballēs no 1 līdz 10. Viena balle - pavisam negatavs ābols ar lielu cietes daudzumu, kas intensīvi un vienmērīgi iekrāsojas līdz pat ābola serdei un nav gatavs vākšanai. Vākšanas gatavībā ir āboli no 3 līdz 5 ballēm jeb brīdī, kad trešdaļa ābola virzienā no serdes vairs neiekrāsojas. Pie četrām ballēm ap serdi jau izveidojušies cukuri, ābols vairs neiekrāsojas, pārējā daļa iekrāsojas nevienmērīgi. No 6-8 ballēm ābolus var vākt īslaicīgai uzglabāšanai. Deviņas balles nozīmē, ka āboli ēšanas gatavībā, bet, ja sasniegtas 10 balles, ābols neiekrāsojas jau pilnīgi visā šķērsgriezumā un ir pārgatavojies.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijas teritorijā. Tā pastāvēšanas mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju Eiropas Savienībā un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu