Ekoloģiskā katastrofa Krimā: sākusies noplūdušo ķimikāliju neitralizēšana (1)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas okupētajā Krimā vairākas nedēļas pēc bīstamu ķimikāliju noplūdes sākusies sakopšana, vēsta aģentūra "Reuters". Ekoloģiskās katastrofas rezultātā augi un zem klajas debess esoši priekšmeti pārklājās ar eļļainas "rūsas" kārtu. Par nelaimes iemesliem joprojām pastāv dažādas versijas.

Armjanskas iedzīvotāji stāsta, ka pēc 23.augusta pilsētu pārņēmusi nelāga smaka, nokaltuši augi un parādījušies dīvaini rūsgani nosēdumi. Tiek uzskatīts, ka to izraisījuši izgarojumi no uzņēmumam "Krimas titāns" piederošas skābes glabātuves.

Aizsargtērpos un sejas maskās tērpti strādnieki veic mērījumus un apber tuvējās rūpnīcas rezervuārus ar ķimikālijām. Pilsētas ielas tiek tīrītas ar ūdeni.

Krievijas ieceltais Krimas premjers Sergejs Aksjonovs 5.septembrī preses konferencē norādīja, ka "Krimas titāna" rūpnīcā ražojot titāna dioksīdu, ko izmanto krāsu ražošanā, farmācijā un citās industrijās. Rūpnīca pagaidām esot slēgta.

Savukārt "Krimas titāna" bijusī ražošanas vadītāja Gaļina Gospodarenko intervijā aģentūrai "Reuters" sacīja, ka rūpnīcā lietotās vielas nebūtu varējušas izraisīt tādas sekas, tāpēc nepieciešama tālāka izmeklēšana.

"Es domāju, ka ķīmiskā viela joprojām nav tikusi identificēta," teica Gospodarenko. "Ekologi pēc pārbaudēm sacīja, ka tas esot anhidrīds, taču es ļoti labi zinu, ka rūpnīcā tādas vielas nav. Rūpnīcā nenotiek darbs ar šādu hlora paveidu."

Daži Armjanskas iedzīvotāji sūdzas, ka joprojām ciešot no veselības problēmām, kas parādījušās pēc noplūdes.

"Mums saka, ka viss kārtībā, [piesārņojums] nenodarot nekādu kaitējumu," sacīja Armjanskas iedzīvotāja Aleksandra Horužaja. "Kā to saprast - nenodara nekādu kaitējumu? Mēs mostamies ar galvassāpēm un kairinājumu kaklā. Tagad es runāju, bet, kad aiziešu mājās, vairs nevarēšu parunāt."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu