Režisors Uldis Cipsts par “16+”: Vampīru seriāls vien ir

Elza Jēkabsone
, Izklaides ziņu žurnāliste
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Vīksne

​Latvijas Televīzijā tapis jauns pašmāju seriāls jauniešiem “16+”, kura stāsta centrā ir seši vidusskolēni, kuri tiek ierauti pašu izraisītu notikumu ķēdē. Šo gados jaunajai auditorijai paredzēto projektu režisējis Uldis Cipsts. Sarunā ar TVNET viņš pastāstīja gan par seriālu, gan to, kāda bijusi viņa paša vidusskolas pieredze.

Kā jūs nonācāt pie šī projekta?

Mani vienkārši uzaicināja televīzija. Es strādāju Krievijā visu gadu, atbraucu uz Rīgu, un man uzreiz iedeva izlasīt scenāriju – tas bija nelatviski labs. Osvalds [scenārija autori Osvalds Zebris un Artis Dobrovoļskis – red.piez.] tiešām raksta nevis virspusīgi, bet pamatoti. Ja tu strādā pie katras rindiņas, vari arvien vairāk un vairāk nospēlēt... tur ir vairāki līmeņi dažādos dziļumos. Tas man patīk.

Kā zilonis istabā par katru pašmāju seriālu ir jautājums – vai to tiešām skatīsies?

Es sākumā vispār gribēju vampīru seriālu, bet viņi “nē, nē, taisām šādu”. Un tad vienu dienu es braucu uz darbu un padomāju, ka patiesībā starp vampīru seriālu un “16+” ir baigā līdzība. Kad cilvēkam paliek 15, viņš pēkšņi sāk negulēt pa naktīm, mainās ķermenis, parādās nenormālas slāpes pēc mīlestības, un tas jau ir tas pats kā slāpes pēc asinīm. Tā ka vampīru seriāls vien ir.

Kā zināms, tika izvēlēti aktieri bez nopietnas iepriekšējas pieredzes. Kāpēc tika pieņemts tieši šāds lēmums?

Bija doma ņemt 18-20 gadus vecus profesionālus aktierus, bet man likās, ka būs vairāk patiesības, ja seriālā spēlēs paši padsmitnieki. Mums bija liels kastings no apmēram 400 cilvēkiem – izvēlējāmies sešus. Un tie seši mani pilnībā apmierina un ir pelnījuši, ka viņus uzņem aktieru kursā, kaut arī Grietu Sipenieci Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis nepaņēma.

Vai jums bija kultūršoks, saskaroties ar to, kā mūsdienās dzīvo jaunā paaudze?

Man bija pilnīgākais kultūršoks, jo viņi ir tik ļoti atšķirīgi no mums. Viņi var stāvēt blakus un sarakstīties telefonos nesarunājoties. Vai sarunāt seksu pa telefonu, piemēram. Viņi ir daudz atvērtāki nekā mēs. Daudz tiešāki, drošāki, morāli atbildīgāki. Viņi ir kā labāks mūsu turpinājums.

Jau seriāla kaceklī redzams, ka galvenie varoņi nofilmēti lietojam alkoholu un narkotikas, smēķējam cigaretes...

Jā, tā ir. Protams, ir arī tā lielā morālā atbildība, lai mēs nesākam auditoriju tā kā pieradināt pie tā, ka to visu darīt ir normāli, jo tā tas nav. Autori saturam pieiet ar atbildību. Bet tā, kā dzīvē notiek, tā arī notiek. Ballītēs cilvēki iedzer aliņu. To mēs nevaram slēpt un izlikties, ka tā nav.

Vai nav bail, ka tavā virzienā tagad tantes un onkuļi kratīs pirkstu, teiks “fui, fui”?

Viņi var to darīt, bet šis seriāls nav viņiem, bet gan jauniešiem, kuri ir pelnījuši stāstu par sevi. Šis būs stipri kvalitatīvāks pašmāju seriāls par tiem, kas pēdējos gados redzēti TV. Jaunieši ir nežēlīgi, un šeit nevarēja mānīties vai iztikt ar “astotnieku dialogiem”. Man tīri no režisora viedokļa ļoti patīk, ka tur ir tik daudz darbību, tik daudz lietu, kuras mēs nepasakām dialogos, bet varam izspēlēt gan aktieriski, gan ar kinematogrāfiju. Tur kino valoda ir vairāk nekā vidēji filmā.

Kā tava vidusskolas pieredze atšķiras no tās, ko varam redzēt seriālā?

Mums bija tāda izmisīga apņēmība par kaut ko kļūt, bet tagad visi ir mierīgi, viņiem nav jāstrādā, viņi ir paēduši, zina, ka viss ir nodrošināts. Mums vidusskolā traki gribējās kaut ko darīt, sasniegt, apgāzt. Tas bija mazliet “slimi” - tagad ir daudz labāk. Man pašam ir pieci bērni un es redzēju, kā viņi auga, bet šīs sērijas man iedeva pilnīgi citu skatījumu arī uz viņiem. Es ieraudzīju, par ko viņi nerunāja, jo piespēlēja vecākiem. Mana vecākā meita jau mācās universitātē Ņujorkā.

Kā jau ziņots, jaunajā seriālā galvenās lomas atveido jaunieši bez iepriekšējas pieredzes aktiera darbā – Grieta Sipeniece, radio Pieci.lv balss Aleksis Vilciņš, Augusts Barkovskis, Helēna Kuple, Kristaps Brēmers un Annija Ūsīte.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu