Grieta Sipeniece par savu pieredzi vidusskolā: Nebija tā, ka trakoju, bet paballējos gan (1)

Elza Jēkabsone
, Izklaides ziņu žurnāliste
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars

21. septembrī “Youtube” pirmizrādi piedzīvoja jaunais pašmāju seriāls “16+”, kas paredzēts tieši jauniešu auditorijai. Stāsta centrā ir četru draugu kompānija – Māra, Mārtiņš, Edgars un Pauls, kuri mācās vienā klasē. Sākoties jaunajam mācību gadam, klasei pievienojas divas meitenes – Laura un Amanda, kuru ierašanās un attieksme sašķoba it kā stabilo draudzību. Sarunā ar TVNET Amandas lomas atveidotāja Griete Sipeniece pastāstīja, kā bija stāties kameras priekšā pirmo reizi un kādi ir viņas nākotnes plāni.

Cik noprotu, šī ir tava pirmā pieredze kā aktrisei.

Jā!

Kā tu jūties, zinot, ka tevi seriālā varēs redzēt visa Latvija?

Es sākumā biju uztraukusies, jo mani redzēs visa Latvija, un es nezināju, kāds ir mans sniegums. Bet tagad, noskatoties seriālu, esmu apmierināta ar sevi un citiem seriāla aktieriem. Man nav kauns, ka citi skatīsies. Būšu priecīga, ja cilvēkus tiešām aizraus šis sižets.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

?

A post shared by Grieta Sipeniece (@grietasipeniece) on

Tev nav bail no pamatotas un nepamatotas kritikas sociālajos tīklos?

Esmu jau izlasījusi pirmos komentārus. Kad parādījās seriāla “treileris”, intereses pēc paskatījos, ko komentē, – protams, ka tur, kā jau latviešiem, ir šie negatīvie komentāri, ka tas ir neķītri, slikti. Šie nav “Likteņa līdumnieki”, kur ir par Latviju, vēsturi, viss cenzēts. Šeit mēs parādām, ko tiešām mūsdienās dara jaunieši. Nav jau tā, ka tikai ejam uz skolu, atsēžam, nākam mājās pie vecākiem, varbūt aizejam ar kādu draugu iedzert tēju. Nē! Sešpadsmitgadnieki grib tusēt, izlauzties no vecāku tvēriena, grib kaut kur ārdīties, un šajā seriālā arī ir parādīts tas viss, kas tiek slēpts no vecākiem. Lai kāds būtu viedoklis, negatīvs vai pozitīvs, šeit tas ir atspoguļots.

Tu “16+” atveido diezgan skarbu tēlu – Amanda ir bez vecākiem, dumpinieciska, viņas mīļotais vīrietis ir narkodīleris. Vai un kā tu identificējies ar sevis atveidoto varoni?

Es biju ļoti laimīga, ka man nav tas labiņais tēls. Es viņu iztēlojos līdz galam. Amandu spēlēt bija interesanti. Es gan, protams, neesmu profesionāla aktrise, bet viņa manī kaut kā iemiesojās, izmantojot arī drēbes, meikapu.

Vienā brīdī tiešām sajutos kā ļauna maita, bet es saprotu, kāpēc viņa tā rīkojas. Es identificējos ar Amandu un izjutu viņu kā savu ļauno pusi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

?

A post shared by Grieta Sipeniece (@grietasipeniece) on

Kāda bija parasta diena filmēšanas laukumā?

Mums katram bija savs laiks, kad ierasties. Uzreiz kā atnāc, dodies uz grimētavu, atkārto scenāriju. Tad tevi izgrūž uz laukuma un tēlo! Bija ainas, kuras uzfilmējām 20 minūtēs, bija ainas, kuras filmējām četras stundas.

Vai savā nākotnē redzi ko ar aktiermākslu saistītu?

Kādreiz jā, es ļoti gribēju būt aktrise. Es stājos Jaunā Rīgas teātra (JRT) aktieru kursā, bet mani nepaņēma. Nebija tā, ka nenormāli pārdzīvoju. Sapnis par aktrises karjeru manī nav miris, bet dzīvē pašlaik viss ir ievirzījies citādāk.

Ko par to visu saka mamma Baiba Sipeniece?

Mamma no sākuma bija mazliet uztraukta. Tā kā viņa pati darbojas šovbiznesā, raizējās par to, kā man izdosies “iefiltrēties”. Es šim seriālam pieteicos pati, un viņa teica: “Tu esi liels cilvēks, dari, ko gribi, un gan jau, ka viss būs kārtībā.” Un viņai bija taisnība, tā arī ir.

Seriālā galvenie varoņi lieto dažādas legālas un nelegālas atkarību izraisošas vielas. Kāda ir tevis pašas attieksme pret to?

Es neaicinu nepilngadīgos lietot alkoholu, smēķēt cigaretes, kur nu vēl lietot narkotikas, – bet nebūsim naivi. Lielākā daļa jauniešu grib izmēģināt kaut ko. Šeit tas viss arī ir parādīts, kāds ir tas vidējais latviešu jaunietis ap 16 gadiem. Mana attieksme ir tāda, ka vecāki īsti nevar atturēt jaunieti, ja ir vēlme izmēģināt šīs vielas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grieta Sipeniece (@grietasipeniece) on

Kāda bija tava vidusskolas pieredze salīdzinājumā ar seriālā redzamo?

Protams, ka bija tusiņi, visāda ņemšanās. Bet man pašai personīgi bija pārāk liela cieņa pret vecākiem, bija bail daudz ko tādu darīt. Nebija tā, ka trakoju, bet paballējos gan.

Ja seriālam būs otrā sezona, vai piekritīsi atkal filmēties?

Jā, tā ir neaizmirstama pieredze.

Kā jau ziņots, jaunajā seriālā galvenās lomas atveido jaunieši bez iepriekšējas pieredzes aktiera darbā – Grieta Sipeniece, radio Pieci.lv balss Aleksis Vilciņš, Augusts Barkovskis, Helēna Kuple, Kristaps Brēmers un Annija Ūsīte. Ar aktieriem strādāja režisors Uldis Cipsts, kurš iepriekš Latvijas Televīzijā veidojis seriālu “Savējie”, īstenojis citus TV seriālu projektus Latvijā, kā arī aktīvi darbojies Krievijas seriālu tirgū. Režisors ar rezultātu ir ļoti apmierināts. “Mums ir izdevies seriāls par to, kā ir dzīvot pasaulē, kur viss tev ir pirmo un, kā tobrīd šķiet, vienīgo reizi. Sekss, iemīlēšanās, vilšanās, šķiršanās, zaudējumi, aiziešana no mājām. Un katrs no šiem notikumiem apgāž tavu pasauli kājām gaisā,” notikumus stāstā iezīmē režisors. Viņš atzīst, ka pusaudžu realitātei neviens nevar būt gatavs, jo cilvēks šajā dzīves posmā ir pastāvīgā neziņā.

Liela jaundarba pievienotā vērtība slēpjas tajā, ka jaunieši tika piesaistīti jau scenārija veidošanas procesā. Scenārija autori Osvalds Zebris un Artis Dobrovoļskis jauniešus aicināja uz diskusijām, lai saprastu, kādi ir viņu rīcības motīvi un kāda ir jauniešu valoda. “Tabula ar seriāla norises secību un varoņu raksturu kopsavilkumu uz A1 izmēra papīra lapas manu acu priekšā ir bijusi vairāk nekā gadu. Seriāla nosaukuma vietā ir īss teksts: “Pilnvērtīga dzīvošana ir rīcībā”, un tas arī visā sēriju rakstīšanas laikā ir bijis mans vadmotīvs,” stāsta Osvalds.

Seriāla mūzikas celiņā izmantota tikai un vienīgi Latvijā radīta mūzika, tādēļ kā mūzikas redaktors komandai piesaistīts Toms Grēviņš.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu