Ekspresionisti uz auduma

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ekspresionisti uz auduma
Ekspresionisti uz auduma Foto: Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja kolekcija

Sestdien, 22. septembrī, plkst. 12.00 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (Rīgā, Elizabetes ielā 57a, dz. 26) aicina uz radošo sietspiedes darbnīcu “Ekspresionisti uz auduma”.

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (SBM) katram piedāvā iespēju neparasti un izzinoši pavadīt brīvdienu, iepazīstot sietspiedes jeb auduma apdrukas mākslu un rezultātā kļūstot par īpašnieku skaistam auduma maisiņam ar apdrukām, kas ekskluzīvi pieejamas tikai muzejā. Šoreiz radošajā procesā tiks izmantotas divu autoru – klasiskā modernisma pārstāvju Niklāva Strunkes (1894–1966) un Oto Skulmes (1889–1967) – darbu reprodukcijas ar portretiskām, figurālām un ainavas iezīmēm.

Niklāvs Strunke un Oto Skulme bija leģendārās mākslinieku apvienības “Ekspresionisti” biedri. Tajā vēl darbojās Romans Suta, Konrāds Ubāns, Valdemārs Tone un Jēkabs Kazaks. Šī apvienība tika izveidota 1919. gadā un, nevēloties sevi ierobežot viena noteikta modernisma virziena parādībās, 1920. gadā kļuva par Rīgas mākslinieku grupu. Tā bija svarīgākais virzītājspēks modernisma ienākšanai Latvijas mākslā, kas jaunajiem autoriem deva pašapziņu sevi pielīdzināt Rietumeiropas modernistu un krievu avangarda pārstāvjiem.

Foto: Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja kolekcija

“Ekspresionisti” piedalījās 1919. gadā notikušajā “Retrospektīvajā latviešu mākslas izstādē”, kur līdzās atzītajiem latviešu meistariem – Janim Rozentālam, Johanam Valteram, Vilhelmam Purvītim, Rihardam Zariņam, Aleksandram Romanam un daudziem citiem – jauno censoņu darbi varēja izskatīties visnotaļ neordināri, iegūstot tā laika preses apskatos novērtējumu “interesanti”.

Darbnīcas laikā, kas norisināsies 22. septembrī, latviešu ekspresionisma variācijas būs iespēja aplūkot muzejā notiekošajā izstādē “1919. gads. Latvijas Republikai – 1”, un divas no tām – Niklāva Strunkes “Trejgalvi” un Oto Skulmes “Kompozīciju” – ar sietspiedes palīdzību varēs pārnest uz auduma maisiņa vai jebkura cita tekstilizstrādājuma.

Gan Niklāvs Strunke, gan Oto Skulme daudz darbojās grafikas tehnikās, un, esot “Ekspresionistu” aprindās, tieši linogriezumā. Radošās darbnīcas dalībnieki auduma apdrukas prasmi apgūs, pavairojot šajā grafikas tehnikā tapušās kompozīcijas. Linogriezumā radītie darbi ir pateicīgs materiāls sietspiedes procesam, kas ļaus no cita skatpunkta atklāt katra meistara rokraksta individuālo savdabību. Vēl vairāk – ikviens uz neilgu laiku iejutīsies mākslinieka lomā, veidojot oriģinālu mākslas darbu.

Visi nepieciešamie materiāli (auduma maisiņi, krāsas, sieti) tiks nodrošināti uz vietas. Pēc vēlēšanās var paņemt līdzi apģērba gabalu, aksesuāru vai mājas tekstila priekšmetu (piemēram, spilvendrānu, priekšautu u.tml.) no gluda dabīga (kokvilnas, lina) auduma, kas piešķirs Jūsu tērpam vai mājām unikālu veidolu. Apdrukātie maisiņi, apģērbs vai audumi kalpos kā lieliska dāvana sev un citiem.

Apdrukas tehnoloģija ir vienkārša, un tās apguve nesagādās grūtības nevienam apmeklētājam. Viss, kas jādara – jāpiesakās.

Dalības maksa: 2,00 EUR par katru apdruku. Pirms nodarbības būs iespējams apskatīt muzeja pastāvīgo ekspozīciju un izstādi “1919. gads. Latvijas Republikai – 1”. Vietu skaits ir ierobežots.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu