ECT pērn Latvijai kompensācijās likusi samaksāt 166 394 eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pixabay.com

Pērn Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) lietās pret Latviju par labu iesniedzējiem kopumā no valsts kompensācijās piedzina 166 394 eiro, liecina Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Ministru kabinetā (MK) iesniegtais darba pārskats par 2017.gadu.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), 2017.gadā Latvijai paskaidrojumu sniegšanai ECT nosūtīja sešas jaunas lietas, kas bija par 14 lietām mazāk nekā 2016.gadā, kad tika nosūtītas 20 jaunas lietas. Līdz šī gada septembrim Latvijai paskaidrojumu sniegšanai ECT ir nosūtījusi trīs jaunas lietas.

2017.gadā ECT kopumā pasludināto nolēmumu skaits Latvijas lietās ir identisks nolēmumu skaitam 2016.gadā, proti, 25 nolēmumi 34 lietās. 17 lietās ECT atzina vienu vai vairākus Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas (ECK) pārkāpumus, divās lietās ECT apstiprināja starp pusēm panākto mierizlīgumu, četrās lietās ECT apstiprināja Latvijas iesniegto vienpusējo deklarāciju. Pērn par astoņām lietām pieaudzis ECT izlemto lietu skaits.

2017.gadā turpināja pieaugt Eiropas Padomes Ministru komitejas rezolūciju skaits, kurās tā atzīst, ka Latvija ir izpildījusi ECT spriedumus: 2017.gadā spriedumu izpildes uzraudzība pabeigta 32 lietās, kas ir par 12 lietām vairāk nekā 2016.gadā, kad spriedumu izpildes uzraudzība tika pabeigta 20 lietās. Savukārt līdz 2018. gada 15.septembrim ir pabeigta ECT spriedumu izpildes uzraudzība jau 20 Latvijas lietās.

Savukārt par nozīmīgāko Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās darbu 2017.gadā ANO ietvaros ierēdņi uzskata Latvijas Vispārējā pamatdokumenta par laika posmu no 2002. līdz 2016.gadam apstiprināšana Ministru kabinetā un iesniegšana ANO, kā arī Latvijas kārtējā ziņojuma par ANO Konvencijas par visu veidu rasu diskriminācijas izskaušanu izpildi Latvijā laika posmā no 2008. līdz 2016.gadam apstiprināšana Ministru kabinetā un iesniegšana ANO.

2018.gada augustā ANO Rasu diskriminācijas izskaušanas komiteja izskatīja Latvijas kārtējo ziņojumu par visu veidu rasu diskriminācijas izskaušanu izpildi Latvijā un publicēja savus noslēguma secinājumus.

Darba pārskatā ir sniegta informācija par Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās paveikto 2017.gadā, gan pārstāvot Latvijas valsti ECT un ANO, gan veicinot zināšanas un izpratni par cilvēktiesībām nacionālajā līmenī. Tāpat darba pārskatā analizēta ECT judikatūras attīstība Latvijas lietās un sniegta plašāka informācija par katru no ECT 2017.gadā pieņemtajiem nolēmumiem Latvijas lietās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu