LPS priekšsēdis mudina atļaut pašvaldības laikrakstu izdošanu krieviski

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis (ZZS) uzskata, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nepamatoti sodījis deputātus, kuri panākuši, ka novada domes laikraksti tiek izdoti arī krievu valodā.

Šodien Ādažu militārajā bāzē pašvaldību pārstāvju diskusijā par valsts aizsardzību Kaminskis pauda nostāju, ka pašvaldību informatīvie izdevumi ir viena no formām, kā par dažādiem jautājumiem informēt iedzīvotājus, tostarp tos, kuri nerunā latviski.

"Ja deputātu soda, tad, manuprāt, nepamatoti soda. Vai nav tā, ka aizmirstam par valsts drošību, aizmirstam par daļu savu iedzīvotāju iespējām nesaņemt informāciju. Taisni otrādi, nesaņemot informāciju, šie iedzīvotāji nekļūs par valsts patriotiem. Man šķiet, ka tā ir viena no lietām, ko mums vajadzētu risināt," norādīja Kaminskis.

Kaminskis gan vērsa uzmanību, ka vēl jāgaida tiesas spriedumi, jo lēmumi par piemērotajiem sodiem pārsūdzēti tiesā.

LPS priekšsēdis par šo tēmu šonedēļ pēc savas iniciatīvas viesojies KNAB.

Jau ziņots, ka nesen KNAB piemērojis naudas sodus vēl 35 Latgales pašvaldību deputātiem, kuri bija panākuši, ka novada domes laikraksti tiek izdoti arī krievu valodā.

Šoreiz sodītie ir Daugavpils, Līvānu un Ludzas novada domes deputāti. Deputāti saņēmuši sodu, jo apstiprinot budžetu, izdevumos iekļāvuši finanšu līdzekļus pašvaldības informatīvā izdevuma izdošanai krievu valodā. Kā skaidro KNAB, to darīt liedz Valsts valodas likums, turklāt deputāti neievēroja Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumā noteikto pienākumu, ka publiskas personas finanšu līdzekļus izmanto atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai.

KNAB iepriekš arī piemēroja naudas sodu vairākiem Rēzeknes un Aglonas novadu domes deputātiem, kuri pašvaldības budžetā bija iekļāvuši līdzekļus informatīvā izdevuma tulkošanai krievu valodā.

Tiesa gan atcēlusi piemērotos naudas sodus deviņiem Rēzeknes domes deputātiem, kuri bija panākuši, ka domes laikraksts tiek izdots arī krievu valodā.

Tiesa atzinusi, ka nav pierādīts fakts, ka konkrētajā situācijā nav ievērots Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likums, jo deputātu lēmums nav bijis tiešā veidā saistīts ar pašvaldības finanšu līdzekļu izmantošanu, piešķiršanu vai pārdalīšanu.

Tiesa norādījusi, ka lēmumam par nolikuma pieņemšanu, paredzot pašvaldības laikraksta izdošanu svešvalodā, finansējot to no pašvaldības budžeta līdzekļiem "fiskālā ietekme nav konstatējama".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu