Deputāti ar grūtībām pieņem lēmumu par 8,3 miljonu eiro pārdali veselības aprūpes budžetā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien atbalstīja ieceri pārdalīt 8,277 miljonus eiro no hronisko pacientu aprūpei plānotā finansējuma veselības aprūpes sistēmas reformu turpināšanai.

Tomēr deputātiem ar šo lēmumu neveicās raiti. Iepriekšējā nedēļā par finansējuma pārdali diskutēja Budžeta komisijā, tomēr domstarpību dēļ nolēma jautājumu izvērtēt kopā ar kolēģiem no Sociālo un darba lietu komisijas.

Arī šodien komisiju kopsēdē deputātiem bija diskusijas par līdzekļu pārdali, iekārtu iegādi, kā arī tarifiem slimnīcās. Īsi pirms balsojuma deputāts Renārs Putniņš (V) paziņoja, ka neatbalsta lēmumu un balsojumā nepiedalīsies, tāpēc pameta sēdi. Līdz ar to Budžeta komisijai nebija kvoruma lēmuma pieņemšanai. Ņemot vērā šo situāciju, deputāti no "Saskaņas", kas piedalījās sēdē, mudināja sagaidīt kolēģi Igoru Pimenovu (S), kurš palīdzēs nodrošināt nepieciešamo deputātu skaitu lēmumu pieņemšanai.

Pimenovs strādā Budžeta komisijā, tomēr šodien uz sēdes sākumu nebija ieradies. Kad Pimenovs atnāca, deputāti varēja nobalsot un atbalstīja līdzekļu pārdali VM budžetā.

Putniņš jau iepriekš kritizēja VM iecerēto līdzekļu pārdali. Viņš pauda, ka ministrija cenšas ātri "izdzīt cauri" finansējuma pārdali, bet šī situācija radot jautājumus par VM budžeta plānošanu. Tāpat deputāts norādīja, ka lielākā daļa finansējuma paredzēta medicīnisko iekārtu iegādei Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas vajadzībām, bet būtisks ir jautājums par to, kā turpmākajos gados tiks risināta hroniski slimu pacientu ārstēšana.

Iepriekš arī valdības sēdē vairākām iestādēm bija iebildumi pret šo priekšlikumu. Bijusī Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja un Veselības aprūpes darba devēju asociācijas izpilddirektore Ināra Pētersone valdības sēdē norādīja, ka neatbalsta finansējuma piešķiršanu dotāciju veidā, un uzskata, ka beidzot jāsāk darbs pie veselības aprūpes pakalpojumu tarifu pārskatīšanas.

Latvijas Jūras medicīnas centra valdes priekšsēdētājs Jānis Birks norādīja, ka neatbalsta līdzekļu pārdali, jo aizvien trūkst finansējuma hronisko pacientu aprūpei mājās, kā arī speciālisti nav gatavi sniegt pakalpojumus par zemajiem tarifiem. Turklāt viņš, līdzīgi kā Pētersone, neatbalsta, ka tikai vienai konkrētai slimnīcai - Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai - tiek piešķirts finansējums medicīnas iekārtu iegādei.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Uroloģijas un onkoloģiskās Uroloģijas klīnikas vadītājs Vilnis Lietuvietis uzsvēra, ka Austrumu slimnīcai ir ļoti nepieciešamas jaunas iekārtas, jo datortomogrāfija pacientiem tur tiek veikta ar iekārtām, kuras bija jānomaina jau pirms pieciem gadiem.

VM skaidroja, ka šogad tiek plānots līdzekļu ietaupījums no hronisko pacientu aprūpei paredzētā finansējuma, kas sākotnēji noteikts 10 995 930 eiro apmērā. Pāri paliekot lielākā daļa šī finansējuma, un ministrija to piedāvā novirzīt veselības nozares reformu turpināšanai.

Ministrija informatīvajā ziņojumā piedāvājusi ietaupītos līdzekļus pārdalīt vairākām veselības aprūpes jomām, tostarp onkoloģisku un kardioloģisku saslimšanu ārstēšanai un diagnostikai, jaunu iekārtu iegādei, kā arī medikamentu un veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu