Krievijas CVK iesaka anulēt Piejūras novada gubernatora vēlēšanu rezultātus

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Andrejs Iščenko
Andrejs Iščenko Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas Centrālā vēlēšanu komisija trešdien negaidīti nākusi klajā ar ieteikumu anulēt Piejūras novada gubernatora vēlēšanu rezultātus, kurus apstrīdējis komunistu kandidāts Andrejs Iščenko.

Svētdien Piejūras novadā notika gubernatora vēlēšanu otrā kārta, un pēc 95% balsu saskaitīšanas Iščenko bija piecu procentpunktu pārsvars pār valdošās partijas "Vienotā Krievija" kandidātu Andreju Tarasenko

Taču pāris stundas vēlāk vēlēšanu komisijas amatpersonas paziņoja, ka pēkšņi vadībā izvirzījies Kremļa atbalstītais kandidāts un pašreizējais gubernatora pienākumu izpildītājs Tarasenko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem viņš ieguvis 49,55% balsu, kamēr par Iščenko balsojuši 48,6% vēlētāju.

Lai gan gandrīz ikvienas vēlēšanas Krievijā pavada sūdzības par dažāda veida pārkāpumiem, opozīcija norāda, ka šoreiz krāpšanās Piejūras novadā bijusi īpaši nekaunīga.

"Vairākos gadījumos, pamatā [balsu skaitīšanas] noslēguma posmā bija nopietni likumpārkāpumi," bijusi spiesta atzīt arī Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Ella Panfilova, kas iepriekš centās balsu skaitīšanas laikā pieļautos pārkāpumus pasniegt kā maznozīmīgus.

Viņā norādīja gan uz papildus biļetenu ievietošanu, gan uz vietējo vēlēšanu komisijas locekļu piekukuļošanu.

Tomēr Panfilova atteicās apstiprināt, ka krāpšanās būtu notikusi par labu Tarasenko, norādot, ka par pārkāpumiem sūdzējušies abi kandidāti.

Prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka Kremlis atbalstot Centrālās vēlēšanu komisijas nostāju un ka Tarasenko līdz turpmākajam palikšot amatā.

Reģionālā vēlēšanu komisija par rezultātiem lems ceturtdien, un ja tā izlems rezultātus anulēt, trīs mēnešu laikā būs jārīko atkārtotas vēlēšanas.

Komunisti jau noraidījuši vēlēšanu rezultātu anulēšanu, aicinot varasiestādes atzīt viņu kandidāta uzvaru.

Arī politikas eksperts Kirils Rogovs norādījis, ka būtu jāanulē balsu skaitīšanas rezultāti tikai atsevišķos vēlēšanu apgabalos.

"Iščenko vēlēšanās ir uzvarējis," savā blokā atzinis Rogovs.

Viņš piebildis, ka varasiestādes vēlas anulēt "opozīcijas kandidāta uzvaru" un ka "tas ir ļoti kaitīgs precedents".

Kremļa atbalstītajiem kandidātiem uz gubernatora amatu pirmajā kārtā, kas notika 9.septembrī, neizdevās gūt uzvaru arī Habarovskas apgabalā, Hakasijas republikā un Vladimiras apgabalā.

Šajos reģionos vēlēšanu otrā kārta paredzēta svētdien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu