"Kāpēc ne?"; "Līdzi nesekošu"; "Kādā sakarā brīvdiena?" - Latvijā pazīstami cilvēki par pāvesta vizīti (9)

Elza Jēkabsone
, Izklaides ziņu žurnāliste
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pirmdiena, 24. septembris, šogad ir oficiāla brīvdiena, jo Latvijā viesojas Romas katoļu baznīcas galva pāvests Francisks. Šī vizīte piesaistīs un pulcēs simtiem tūkstošu cilvēku, taču ne visus priecē šis notikums, kura finansēšanai Latvija iztērējusi apmēram miljonu eiro. Viedokļi par šo lielo notikumu atšķiras arī starp mūsu valstī pazīstamiem cilvēkiem - daži izvēlējušies izmantot arī kādu skarbāku vārdu.

Aktieris Andris Bulis: “Pēdējo reizi pāvests Latvijā bija pirms 25 gadiem, un jaunā pāvesta ierašanās ir gods mūsu valstij, zinot to, cik progresīvs ir šis pāvests. Bet tajā pašā laikā viņš savu ierašanos ir pozicionējis kā vienkārša ciemiņa ierašanos, kas daudziem tā arī ir - tad brīvdienu piešķirt, manuprāt, ir lieki. Mūsu valstī nav 90% katoļu.”

“Youtube” kanāla “PARâdi MODI” īpašniece Anete Ozoliņa: “Domāju, ka šādas oficiālas vizītes ir nozīmīgas gan lielai daļai sabiedrības šodien, gan vēsturiski mūsu reģionam kopumā. Manu darbu šāda brīvdiena īpaši neietekmē, tā kā esmu pašnodarbināta persona - savu darba laiku nosaku pati un sanāk strādāt arī brīvdienās. Personīgi neesmu ļoti aktīva ziņu lasītāja, tāpēc vizītei līdzi nesekošu.”

Dīdžejs un mūzikas apskatnieks Uldis Rudaks: "Uzzināju par to, ka brīvdiena, tikai pirms pāris dienām, un pirms tam par vizīti biju dzirdējis tikai tā starp citu garāmejot. Brīvajā dienā droši vien darīšu kaut kādas savas lietas un pāvesta vizītei arī nesekošu. Ja par manu attieksmi pret to, tad

pilnībā pievienojos savai bijušajai kolēģei Džeinai Šteinbergai, kura savu attieksmi pauda, publicējot tviterī šādu dialogu:

"- Mammīt, kāpēc mums jāprasa svešiem cilvēkiem ziedot naudiņu, lai es varētu staigāt?

- Tāpēc, bērniņ, ka valsts naudiņu vajadzēja televīzijai, lai vienu dienu onkuli kleitā pafilmētu."

Rakstniece Karīna Račko: "Pāvesta Franciska vizīte Latvijā ir ļoti būtisks notikums kristīgajā pasaulē, un, lai gan Viņa Svētība jāuzņem ar godu, man šīs dienas iecerēto gaišumu aizēno jautājums – vai patiešām nepieciešams atvēlēt šim pasākumam tik daudz līdzekļu? Mūsu valstī konstanti trūkst naudas bērnu, veco ļaužu, veselības aprūpei un citām ne mazāk svarīgākām sfērām, kurām, manuprāt, līdzekļi būtu jāatvēl prioritāri. Pāvesta gaitām sekošu līdzi medijos, bet brīvdienu izmantošu laika pavadīšanai ar ģimeni."

Rokmūziķis Jānis Buķelis: "Domāju, ka tik atpazīstama un ietekmīga cilvēka kā pāvesta Franciska vizīte Latvijā nāk par labu gan valstij, gan sabiedrībai kopumā. Šo papildu brīvdienu pavadīšu ar ģimeni. Pāvesta gaitām Latvijā gan nedomāju kaut kā īpaši sekot līdzi."

Spēkavīrs un TV personība Raivis Vidzis: "Daudziem tas droši vien ir ļoti svarīgi. Kāpēc ne? Cilvēkiem viena brīvdiena vairāk. Uz mani gan tas galīgi neattiecas."

Dziedātāja Madara Grēgere: “Man īsti nekādas emocijas neizraisa šī vizīte. Vienīgi nesaprotu, kādēļ šai vizītei ir tik lieli izdevumi.

Labāk to naudiņu varēja ziedot kāda cilvēka veselībai.

Īsti nekāda brīvdiena man nesanāks, jo jāraksta skolai darbi un radošiem cilvēkiem brīvdienu ir maz. Noteikti aplūkošu kādu foto galeriju ar pāvesta gaitām Latvijā.”

Pianiste un dziedātāja Katrīna Gupalo: “Jā, Latvijai šī vizīte ir nepieciešama, jo pāvests nes cilvēkiem mieru, dvēseles harmoniju un prieku. Pirmdien strādāšu studijā pie jaunā albuma. Ja pāvests apmeklēs manu studiju, noteikti sekošu un būšu laimīga ierakstīt ar viņu kopīgu dziesmu.”

Ģitārists, mūzikas autors Rihards Lībietis: “Es uzskatu, ka šī vizīte noteikti ir svarīga daudziem kristīgās konfesijas pārstāvjiem Latvijā, un tāpēc ir labi, ka tāda notiek. Cits jautājums par oficiālo brīvdienu (tad jau arī Dalailamas vizīšu gadījumos būtu jārīkojas līdzīgi - tomēr arī ļoti nozīmīgas garīgās kustības līderis, kura teiktajā, bez šaubām, būtu vērts ieklausīties) un par to, vai ir jānonivelē šī pamatā reliģiska rakstura vizīte līdz reklāmām uz autobusu aizmugurēm. Tā kā nevaru sevi saukt par kristīgās konfesijas pārstāvi, pāvesta gaitām sekošu līdzi drīzāk ar kultūras vērotāja interesi, bet piešķirtajā brīvdienā - turpināšu strādāt pie mūzikas un personības attīstības.”

Reperis ansis: "Vai pāvesta vizītei bija nepieciešami vairāk nekā tie 800 000 EUR — varbūt arī bija, kas zina. To varētu palīdzēt saprast kāda valsts mēroga aptauja; ja reiz runa ir par nacionālu brīvdienu, jājautā nācijai. Par brīvdienām runājot — tā kā sevi īsti nevaru uzskatīt par praktizējošu kristieti, nejūtu, ka tā attiektos uz mani.

Ja nu kādu dienu atradīšu kādu sev piemērotu reliģiju, noteikti kārtīgi svinēšu visus reliģiskos svētkus un izmantošu visas iespējamās brīvdienas. Kamēr tas nav noticis, kristiešu brīvdienās iešu uz darbu. Arī Lieldienās.

Ziemassvētkus gan es labprāt turpinātu atzīmēt, bet kā bezdievis-materiālists. Bet visiem, kas jūt, ka esat pelnījuši šo brīvdienu, — izbaudiet!"

Dziedātājs Aivo Oskis: “Speciāli pāvesta gaitām Latvijā līdzi nesekošu, taču noteikti jau neapzināti sanāks, jo medijos tas tiks atspoguļots. Es tomēr vairāk uzskatu, ka reliģija ir personīga lieta. Es respektēju cilvēkus, kuriem ir ļoti stipra ticība, bet neuzskatu, ka ticība būtu jāsludina vai par tās pareizību jāpārliecina. Domāju, ka ne Latvijai, ne citām valstīm pāvesta vizīte nav obligāti nepieciešama un, ja raksti par naudas summu, kas tika piešķirta pāvesta sekmīgai uzņemšanai, ir patiesi, tad labāk varēja šo summu ziedot labdarībai, kas palīdz bērniem. Protams, ir patīkami, ka valsts uzlabo starptautisko tēlu un sadarbību ar citām valstīm, tāpēc pāvesta vizītei Latvijā ir arī savi plusi. Par brīvo pirmdienu man ir prieks, jo tie, kuri smagi strādā, varēs atpūsties, veltīt laiku ģimenei un saviem tuvākajiem.”

Reperis Ozols: "Nesekoju līdzi šādiem notikumiem, šī man būs vēl viena parasta darba diena!"

Grupas "Laime pilnīga" solists Ervīns Ramiņš: "Es pāvesta vizīti vērtēju pozitīvi. Manuprāt, ir gana daudz cilvēku Latvijā, kam tas būs ļoti liels un pacilājošs notikums. Vai tādēļ vajadzēja valsts brīvdienu?

Manuprāt, nē, būtu pieticis ar to, ka tiem, kas vēlas apmeklēt pasākumus, būtu dota iespēja, vienojoties ar darba devēju, saņemt papildu brīvdienu.

Pats pāvests liekas dzīvesgudrs un reāli domājošs cilvēks, lai viņam tiešām izdodas pozitīvi ietekmēt katoļu baznīcu. Es pats neplānoju apmeklēt pasākumus un papildu brīvdienu pavadīšu ar ģimeni."

Dziedātājs un aktieris Ralfs Eilands: "Lai arī neesmu dievticīgs, uzskatu, ka pāvesta viesošanās Latvijā ir laba lieta, kaut vai tādēļ, ka daudzu cilvēku acīs viņš ir viedokļa līderis un iedvesmas avots. Tā ir komunikācija ar politisku un reliģisku līderi. Par spīti tam, man galīgi nav saprotams, kādēļ 24. septembris ir valsts noteikta svētku diena, kas piedevām Latvijas budžetam rada tik lielus zaudējumus. Es šo brīvdienu izmantošu kā jebkuru citu darba dienu - strādājot. Ja sekošu līdzi pāvesta gaitām Latvijā, tad tikai dienas beigās, lasot vai skatoties ziņas."

Skaistumkonkursu rīkotāja Kristīne Lindenblate: "Būtu man teikšana, nepieļautu šo vizīti. Vispār, zinot visu vēsturi un arī mūsdienas par katoļu mācītājiem un viņu darbībām, pedofiliju un to, ka pāvests šo visu lietu joprojām piesedz, esmu ļoti pret šo vizīti.

Kāpēc mums valstī jāuzņem cilvēks, kas piesedz kriminālas darbības katoļu ticībā? Uzskatu, ka lielākā daļa mācītāju katoļu ticībā ir cilvēki ar novirzēm, kur ir lieliska iespēja tās īstenot bez soda.

Ja būtu katoliete, noteikti mainītu savu ticību pret tādu, kas nav radīta izvirtuļiem. Es, protams, ļoti atvainojos godprātīgiem katoļiem. Tas ir mans subjektīvais viedoklis. Pirmdienu pavadīšu strādājot, nekas manā dzīvē nemainīsies."

Šovmenis Edgars Toretto: "Godīgi runājot, neesmu katolis, ne man tas arī intresē. Dalailama - Nobela prēmijas saņēmējs - bieži ir Latvijā, vada lekcijas un tiekas ar deputātiem, bet brīvdienas tad netiek piešķirtas. Kaut kā nav nav godīgi. Mēs ar ģimeni šobrīd atrodamies Grieķijā, un tāpēc mums kaut kā tā pirmdiena ir vienaldzīga. Dievs ir viens."

Grupas "Pienvedēja piedzīvojumi" solists Māris Žigats: "Ja godīgi, neesmu īpaši informēts, ar kādu mērķi viņš te brauc. Man šis vīrs nav nekāda autoritāte. Uzskatu, ka ir daudz lielu problēmu mūsu valstī, kur naudu tērēt! Un par to brīvdienu... tas vispār ir kaut kāds ārprāts! Kādā sakarā valstī ir brīvdiena? Kurš supergudrais to izdomāja? Tautai kāds pajautāja, vai nodokļu naudu šādi drīkst tērēt?"

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu